Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Berberlerde domuz kılı çok yaygın kullanılıyor fırçalarında bunlarla yüzümüze traş köpüğü sürüyoruz bunu yapınca domuz kılı necis olduğu için namaz kabul olmaz mı yıkamadan yoksa yüzümüzde domuz kılı olmadığı sürece sıkıntı yok mu?
Değerli kardeşimiz
Domuz necis olduğundan onun ve ona ait bir şeyin değdiği her yer necistir. Dokunan yer veya yerlerin yıkanması gerekir.
Tıraştan sonra berber yüzü yıkarsa yüz temizlenmiş olur.
Ancak tıraştan sonra yüz yıkanmadıysa bir Müslüman abdest alırken yüzünü yıkadığı için zaten temizlenmiş olur ve namazı geçerlidir.
İslam dini insanı maddî ve manevî her türlü zarardan korumak için birtakım kurallar koymuş bu arada beslenme konusunda da bazı temel prensipler belirlemiştir. İnsana zarar verebilecek pis ve kötü her şeyi yasaklamış; temiz güzel ve faydalı olanı da helâl kılıp serbest bırakmıştır. (Bakara 2/168 172; A‘râf 7/157; Müminûn 23/51)
Domuz (hınzır) dinimizce pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'an-ı Kerîm’de açıkça belirtilmiştir:
“Allah size ancak ölüyü (leşi) kanı domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı.”(Bakara 2/173; Nahl 16/115; ayrıca bk. Mâide 5/3; En‘âm 6/145)
Domuz Müslümanlar için hukuken değer taşıyan (mütekavvim) mallardan değildir. Ayrıca şarabın leşin domuzun ve putların satımının haram olduğunu ifade eden sahih hadisler mevcuttur. (Buhârî Büyû 102 112; Müslim Müsâkat 71; Ebû Dâvûd Büyû 64)
Bu hadislere dayanarak İslâm hukukçuları domuzun alım satımının haram olduğuna hükmetmişlerdir. İbnü’l-Münzir en-Nîsâbûrî bu konuda fakihlerin ittifak ettiğini kaydeder.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Domuz kılından yapılmış eşyaları kullanmak caiz midir?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi