Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Abdest suyunun (ma-i müstamel) tekrar kullanılmasının hükmü hakkında bilgi verir misiniz?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

1) Abdestde kullanılan su temizleyiciliğini yitirir tekrar abdest için kullanılmaz. Abdest alırken kolumuzdan damlayan su veya guslederken başımızdan damlayan su temiz suyun bulunduğu kovaya damlarsa o su artık abdestte kullanılmaz mı?

2) Banyoda elimiz kovadaki suya değerse o suyla abdest alınır mı?

3) Cünüpken kovadaki suya değersek o suyla gusledilir mi?

Değerli kardeşimiz

İçinden su alıp yıkanılan kurna veya herhangi bir kaba elin batmasıyla içindeki su pis olmaz temizliğinden bir şey kaybetmez. Yeter ki içine dalan elde bir necaset bulunmasın bir pislik olmasın.

Yıkanırken bedenden sıçrayan mâ-i müstâmel dediğimiz kullanılmış suya gelince bu su temizdir ama temizleyici değildir. Bu itibarla temiz bir suyun içine böyle kullanılmış su damlacıkları düşse hemen o suyu kirletti denmez bakılır. Sıçrayan kullanılmış su mu fazla yoksa kaptaki kullanılmamış su mu fazla? Şâyet temiz suya sıçrayan su damlacıkları azınlıkta temiz su fazla ise bununla gusül de yapılır abdest de alınır. Birkaç damlacık su kurnadaki yahut kaptaki suyun temizliğine mâni olamaz. Bununla beraber dikkat etmeli kurnadaki veya kovadaki suya eli batırmadan tasla alıp ötede dökünmeye gayret göstermelidir. Temizlikte titizlik iman kuvvetinin işaretindendir.

Gerek elin kurnadaki suya batmış olmasından gerekse yıkanırken su damlacıklarının sıçramasından suyun kirlendiği yolunda vesveseye girilirse kovayı temizleme usûlüne gidilmelidir. Bu usûl gayet kolaydır. Musluk açılır kurnat / kova aşıncaya kadar doldurulur. Taşmaya başlayan su temizlenmiş sayılır. Dışarıya akan sular kirli sulardan kabul edilir. Kalan su ile hemen gusledilir. Kurnayı tamamen boşaltmak gerekmez.

İlave bilgi için tıklayınız: 

MÂ-İ MÜSTA'MEL (Kullanılmış Su)...

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi