Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Erkek evleneceği bayandan evlilik için vekâlet alabilir mi?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Bazı kaynaklarda “Nikah akdinde bir kimse eşinin vekili olarak taraf olamaz.” diye yazıyor bazı kaynaklarda ise “mürted tekrar iman ederse hanımından vekâlet alıp iki erkek şahit huzurunda yeniden nikah kıyabilir” diye yazıyor.
- Erkek evleneceği bayandan evlilik için vekâlet alabilir mi alamaz mı yukarıda yazılanlardan hangisi doğrudur?

Değerli kardeşimiz

Öncelikle ifade edelim ki bir Müslüman günah işlemekle veya kalbinden inkâr etmediği hâlde dilinden imana aykırı sözler çıkmakla dinden çıkmaz imanına ve nikâhına zarar vermez. Bu nedenle yeniden nikâh kıyması da gerekmez.

Hanefi âlimlerinin cumhuruna göre nikâh akdi bazı hâllerde yalnız bir kişinin rol almasıyla da gerçekleşebilir. Mesela:

a) Bir kadının amcasının oğlu -kendisi için akdin asli unsuru müstakbel eşi için veli sıfatıyla- onu kendine nikâhlayabilir.

b)Bir kadın bir kimseye kendisiyle evlenme vekaletini verirse bu da caizdir. Bu durumda kişi kendisi için akdin asli unsuru müstakbel eşi için ise vekâlet yoluyla o kadını nikâhına alabilir.

c) Her iki tarafın da velayetine sahip olan bir dede tek başına bu nikâhı kıyabilir. Örneğin bir oğlunun kızını diğer oğlunun oğluyla evlendirebilir.

d) Hem erkek hem kadın tarafından vekâlet verilen bir kimse onların nikâhlarını kıyabilir. (bk. V. Zuhayli el-Fıkhu’l-İslami 9/6732-34)

Buna mukabil Hanefilerden İmam Züfer ve diğer mezheplerden âlimlerin cumhuruna göre -bazı istisnai durumlar hariç-nikâh akdi yalnız bir kişinin akdiyle kıyılamaz. (bk. V. Zuhayli a.g.y)

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi