Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Kur’an’da verilen sözün yerine getirilmesi hakkında şöyle buyurulmaktadır:
“Yeminlerinizi koruyunuz.” (Maide 5/89)
“Allah adına yaptığınız ahitleri yerine getirin. Allah’ı kefil tutarak kuvvetlendirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın. Şüphesiz ki Allah yaptıklarınızı bilir.”(Nahl 16/91)
Bu itibarla bir Müslüman ettiği yeminin verdiği söze Allah’ı şahit kılma anlamına geldiğini bilmeli ve mutlaka yeminine bağlı kalmalıdır.
Dinen yasak olan bir şeyi yapmamak üzere yapılan yemin bozulduğunda yemin kefareti gerekir. Ayrıca işlediği günahtan dolayı tövbe ve istiğfar etmelidir. Yeminini bozması halinde adakta bulunan kişinin adağını da yerine getirmesi gerekir.
Bu itibarla hem yemin kefareti vermeniz hem de (adadığınız) on gün oruç tutmanız gerekir. Zira her ne şekilde olursa olsun yeminlerini bozanların yemin kefareti ödemeleri gerekir. Yemin kefareti on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Buna gücü yetmeyenlerin ise ara vermeden üç gün oruç tutmaları gerekir. Bu kefaret Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. (Maide 5/89)
Adakla ilgili olarak da Kur’an’da değişik yerlerde verilen sözde durulması ahde ve akitlere bağlı kalınması (Maide 5/1; İsra 17/34) Allah’a verilen sözün tutulması (Nahl 16/91) emredilir ve yapılan adakların yerine getirilmesi istenir. Ayrıca kişinin yaptığı adağa uygun davranması iyi kulların vasıfları arasında sayılır (İnsan 76/7).
Hadislerde de Hz. Peygamber (asm) Allah’a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini emretmiş Allah’a isyan veya masiyet kabilinden olan konularda adakta bulunulmamasını şayet yapılmışsa buna uyulmamasını istemiştir (Buhari Eyman 28 31; Müslim Nezir 8; Ebu Davud Eyman 12). Dolayısı ile adağın yerine getirilmesi Kitap sünnet icma ve akıl deliliyle sabittir (Kasani Bedaiü’s-Sanai V 90).
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi