Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Üç oyun dışında bütün oyunlar günah mı?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Hadiste belirtilen eğlenceler dışındaki eğlencelerin hükmü nedir?
- Allah'ı anma dışında kalan her şey eğlence ve gaflettir; ancak üç şey müstesna; kişinin hedefler arasında gidip gelmesi (atıcılık) eşiyle oynaşması ve yüzme öğrenmesi.
- Bu hadise göre bu eğlenceler hariç diğer eğlenceleri yapmak günah mıdır?
- Futbol voleybol gibi oyunlar bu hadise göre haram mı olur?

Değerli kardeşimiz

“Allah’ın zikri dışında kalan her şey boş bir oyun ve eğlencedir yahut bir sehivdir / gaflettir. Ancak dört şey bundan müstesnadır: Kişinin iki hedef arasında gidip gelmesi atını terbiye etmesi eşiyle oynaşması ve yüzmeyi talim etmesi.”(Taberani 1785; Nesai es-Sünenü’l-Kübra 8891.)

Bu hadisin Taberani’deki rivayeti sahihtir.(Mecmau’z-Zevaid 9390)

Bir diğer rivayet ise şöyledir:

“Kişinin oynadığı bütün oyunları batıldır. Ancak kişinin yayıyla ok atması atını terbiye etmesi ve eşiyle oynaşması bundan müstesnadır. Çünkü bunlar haktan sayılır.”(bk. Darimi 2449)

Esasen bu hadislerde geçen açıklamalar birer örneklemedir bu tür ve benzerleri oyun ve eğlenceler demektir yoksa bir sınırlama değildir. Bu nedenle iki hadiste hem benzer hem de farklı olan bazı faydalı örnekler verilmiştir.

Şu hâlde hadislerde geçen özelliklere sahip haram unsur içermeyen ve kişiye biyolojik veya psikolojik fayda sağlayan her oyun bu hadislerin içine girebilir.

Ayrıca bu hadis rivayetlerindeki sözcüklerden haram hükmünü çıkaramayız. Çünkü “batıl sehiv lağv” sözcükleri zamanı boşa geçirmeyi faydalı olmayan bir şekilde harcamayı ifade etmektedir.

Nitekim fıkıhta “yemin-i lağv” denilen bir yeminin günah getiren kefaret gerektiren bir yemin olmadığı bildirilmektedir.

Demek ki her boş faydasız kâr getirmeyen meşguliyet mekruh olsa da haram değildir.

Hadislerde özellikle oyunlardan faydalı hatta bazen kârlı ve zorunlu olanlara dikkat çekilmiştir. Ailevi oyunlar iç barışı sağladığı gibi ok atmak yüzmek at sürmek gibi hususlar ise harici savaşlarda başarıyı sağlayan faktörlerdir.

İşte bu gerçekten ötürü Şafii âlimleri bu tür savaş taktiklerini öğrettiği için kumar olmadığı sürece satrancın haram olmadığını bildirmişlerdir.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi