Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- İnsan bedeninde faaliyet gösterenin ruh olmadığını beyin olduğunu; yani insanın beyinden ibaret bulunduğunu iddia edenlere nasıl cevap vermek gerekir?
Değerli kardeşimiz
Beynin kendine has fonksiyonlarının olduğunu kabul etmek gerekir. Ancak beyinin ruh olmadan bir işe yaramadığı kesindir. Ruh göz penceresinden görür kulak penceresinden işitir burun penceresinden koku alır ten penceresinden dokunmayı sezer beyin penceresinden algılar idrak eder. Ruh olmadan bunların hiç biri bu işlevleri yerine getiremez. Fakat bunlar olmadan ruh da -biyolojik bünyeye bağlı olarak oluşan psikolojiyi ve diğer- hassasiyetleri algılayamaz.
Örneğin bir odanın içinde bulunan kimse o odanın penceresinden dışarıyı seyreder ama seyreden pencere değil odanın içindeki insandır. Eğer pencerede bir arıza oluşur da dışarının görmeye engel olursa bu durum içerideki kişinin de hasar gördğü anlamına gelmez. Bunun gibi insan bedenindeki ruh göz penceresinden kainatı seyreder. Gözde bir hasar olsa dışarıyı görmeye engel olsa bile bedendeki ruhun da hasar gördüğü anlamına gelmez. Aynı şekilde ruhun hasara uğramış fonksiyonlarını kaybetmiş bir beyin bir kulak aracılığıyla eskisi gibi düşünmesi işitmesi mümkün değildir. Çünkü;
- İnsan vücudu hayvansal ve bitkisel yanını teşkil eden cismanî beden ile melek yanını teşkil eden vücud-u haricî giydirilmiş başına şuur takılmış bir kanun-u emrî olan ruhtan meydana getirilmiştir. Cismaniyeti olmayan yalnız ruhanî tarafı olan melekler insanın -cismaniyete bağlı olarak- algıladığı birçok şeyleri algılayamazlar.
- Maddeciler meselelere yalnız alet-edevat bazında bakıyorlar işin mutfak kısmıyla / arka planıyla ilgilenmiyorlar. Bu sebeple onlara göre göz görür kulak işitir burun koku alır vesselam. Biraz daha ileri gidenler bu işlerin beyinle ilişkisini algıladığı için bunları beynin fonksiyonu olarak değerlendirirler. Biz bu araçları ve sebeplerin varlığını kabul ederiz. Örneğin beynin hasara uğraması durumunda gözlerin görme duyusunu konuşma yetisini kaybettiğini biliriz. Fakat biz beynin de fonksiyonlarını icra etmesi için zorunlu olarak bağlı bulunduğu bir merkezin/ruhun varlığını da biliriz. İşin arka planında bu gerçeğin varlığını -vahyin ışığında- öğreniyoruz.
- Maddenin zayıflaması ruhun kuvvetlenmesine sebeptir. Manevî alanlarda ihtisas yapmış iman–amel laboratuarında yaptıkları deneylerde keşif-keramet bulgusuna ulaşmış milyonlarca evliya bedenlerini bırakarak ruhlarıyla misal alemi ve benzeri manevî alemlerde gezdiklerini ruhun manevî gönül penceresinden çok hakikati gördüklerini -maddeci bilmez- ama iman gözüyle bakanlar bilirler.
- Bir benzetme yaparsak ruh bir elektrik akımı gibidir. Mahiyeti itibariyle akım da meçhul ruh da meçhuldür. Bu akım ampul bedenine girdiği zaman onun her tarafını aydınlattığı gibi ruh da insan bedenine girdiği zaman onu her yönüyle aydınlatır. Milyarlarca ampul hükmündeki beyin hücrelerini sinir sistemini ve diğer organları aydınlatan ruh santralını görmemek Milyonlarca ampulün bağlı olduğu bir santral merkezini görmemekten daha gariptir. Şartelin indirilmesiyle bütün lambaların bir anda sönmesi onların ışıklarının kendilerinden değil dışarıdan aldıklarının kanıtı olduğu gibi ruh şartelinin indirilmesiyle bedenin cismanî bütün ampullerinin sönmesi de onların ruha bağlı olduklarının belgesidir.
- Ruhun mahiyetinin meçhul kendisinin bir kanun-u emrî olduğu ayetle sabittir:
"Ey Muhammed! Sana ruhtan sorarlar. De ki; ruh Rabbimin emrindendir. (Onun bildiği bir iştir) size ancak az bir bilgi verilmiştir." (İsra 17/85).
- Özetlersek insanı maddeden ibaret sanan bu maddî bünyenin harika sanat cihetini de kör tesadüfe cansız şuursuz tabiata veren; elmayı ağaçtan suyu gölden nefesi/oksijeni havadan yağmuru buluttan sütü-peyniri inekten gelen birer hediye olarak kabul eden beyinsizler yüzündendir ki -baş döndürücü teknolojik gelişmelere rağmen- birkaç asırdır insanlık irtifa kaybetmiş ahsen-i takvim zirvesinden esfel-i safilin derekesine yuvarlanmış insanlık camiasının onurlu hayat sistemi altüst olmuştur.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Ruh nedir ruhun mahiyeti anlaşılabilir mi? ...
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi