Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi'nin Marifetname’sinde anlatılan Mearic adlı cinni ve soyu sahih mi?
- İnsandan evvel Mearic cinnisi ve onun soyu yaşamış binlerce kabile kurmuşlar. Dünyaya yayılmışlar. Bu cinler insana benziyorlarmış.
Değerli kardeşimiz
Kuran’da 70. surenin ismi Mearic’tir.
Tefsir kaynaklarında bu kelimenin "Cin" manasına geldiğine dair bir bilgiye rastlayamadık. Bu surenin 3. ayetinde yer alan bu sözcüğün yorumu birkaç şekilde yapılmıştır:
a) "Mearic" kelimesi "marec" kelimesinin çoğuludur. Ayette Allah için kullanılan “Zi’l-Mearic = Mareclerin sahibi” sözcüğü “göklerin sahibi” anlamına gelir. Çünkü melekler göklerde hareket edip yükselirler.
b) Buradaki "mearic" derecelerin ve mertebelerin yükselişi ile ilgilidir. Çünkü Allah’ın nimetleri ihsanları insanlara farklı derecelerde gelir.
c) Allah’ın cennetteki kullarına vereceği farklı dereceler manasına gelir.
d)Göklerdeki farklı mertebelerin varlığına işarettir. Hacim bakımından küçük-büyük yüksek-alçak olduğu gibi oradaki meleklerin ruhanilerin güçlü-zayıf mükemmel-noksan yönleriyle de farkları vardır. Belki de farklı maarif-i ilahiyenin insanlara ulaşması bu ruhlar-ruhaniler vasıtasıyla olmaktadır. Bu sebeple göklere mearic denilmiştir. (bk. Maverdi Razi Kurtubi ilgili yer)
- Bu ayetin arkasından gelen 4. ayette
“Melekler ve Ruh (Cebrail) ona miktarı elli bin yıl olan bir günde yükselip çıkar.”
mealindeki ifadede bu mana açıkça ortaya konulmuştur.
Burada müfessirlerin sözleri esastır. Biz de onlara tabi oluyoruz.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi