Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
1. (807)- Hz. Câbir (radıyallahu anh) anlatıyor:
"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir gün ashâbının huzuruna çıktı ve Rahmân suresini baştan sona okudu. Hepsi de sükût ettiler. Bunun üzerine:
"Ben bu sureyi cinlere de okudum onlar sizden daha güzel karşılık verdiler. Şöyle ki:
"Cenâb-ı Hakk'ın: 'Rabbinizin hangi ni'metini tekzib edersiniz?' kavl-i şeriflerini her okuyuşumda şöyle diyorlardı:
'Ey Rabbimiz biz ni'metlerinden hiçbir şeyi tekzib edemeyiz bütün hamdler sanadır.'" [Tirmizî Tefsir Rahmân (3287)]
AÇIKLAMA:
Hadisin Tirmizî'deki aslında "Cin Gecesi" tâbiri de yer alır yani: "Ben cinlere Cin Gecesi (cinlerle karşılaştığım gece) okudum" demektir.
Cinlerin karşılık vermesi "Allah'ın hangi nimetlerini tekzib edersiniz?" şeklinde istifham-ı takrirî tarzındaki âyetleri sükûtla karşılamadıklarını metinde kaydedildiği şekilde cevap verdiklerini ifade etmektedir.
Ashab'ın sükûtla dinlemelerinin de takdir edilip hasen yani "iyi" bulunduğuna ancak cinlerin cevap vermesinin ahsen yani "daha iyi" bulunduğuna âlimler dikkat çekmiştir.
2. (786)- Alkame anlatıyor:
"İbni Mes'ud (radıyallahu anh)'a dedim ki:
"Sizden kimse cin gecesinde Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e refakat etti mi?"
"Hayır dedi bizden kimse ona refakat etmedi. Ancak bir gece O'nunla (aleyhissalâtu vesselâm) beraberdik. Bir ara onu kaybettik. Kendisini vadilerde ve dağ yollarında aradık. Bulamayınca: 'Yoksa uçurulmuş veya kaçırılmış olmasın?' dedik. Böylece geçirilmesi mümkün en kötü bir gece geçirdik. Sabah olunca bir de baktık ki Hira tarafından geliyor."
"Ey Allah'ın Resulü biz seni kaybettik çok aradık ve bulamadık. Bu sebeple geçirilmesi mümkün en fena bir gece geçirdik." dedik.
"Bana cinlerin davetçisi geldi. Beraber gittik. Onlara Kur'an-ı Kerim'i okudum." buyurdular. Sonra bizi götürerek cinlerin izlerini ateşlerinin kalıntılarını bize gösterdi.
Cinler kendisine yiyeceklerini sormuşlar. O da:
"Elinize geçen üzerine Allah'ın ismi zikredilmiş her kemik olabildiği kadar bol etli olarak sizindir. Her deve ve at mayısı da hayvanlarınızın yemidir." buyurmuşlar.
Sonra Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bize şu tenbihte bulundu:
"Sakın bu iki şeyle (kemik ve kuru hayvan mayısı) abdest bozduktan sonra istinca etmeyin çünkü onlar (cinnî olan) din kardeşlerinizin yiyecekleridir." [Müslim Salat 150 (450); Tirmizî Tefsir Ahkâf (3254); Ebu Dâvud Tahâret 42 (85)]
AÇIKLAMA:
Bu rivayet Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'in cinlerle temas kurduğunu onlara Kur'ân-ı Kerim'i okuduğunu onların bir kısım suallerine cevap vererek onları da irşad ettiğini bildirmektedir.
Hadis cin gecesinde İbnu Mes'ud (radıyallahu anh)'un Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'le birlikte olmadığını göstermektedir. Ebu Dâvud ve diğer bazı kitaplarda İbnu Mes'ud'un cin gecesinde hazır bulunmasını (huzurunu) ve nebizle abdesti te'yid eden rivayet bu rivayetle cerhedilmiş ve reddedilmiş olmaktadır. Zira bu rivayet sahih nebiz hadisi zayıftır.
Dârekutnî'nin beyânına göre buradaki İbnu Mes'ud hadisi "Bize cinlerin ve ateşlerinin izlerini gösterdi." cümlesinde sona erer. Geri kalan kısım İbnu Şâbi'nin dercidir. Hadisi Şa'bî'den rivayet eden bütün râviler onu Şa'bi'nin sözü olmak üzere rivayet etmişlerdir. Ancak gaybe müteallik bu açıklamanın Şa'bi'ye ait olması düşünülemez. O bunu Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'tan intikal eden rivayetlerden işitmiş olmalıdır. Hadisin bu kısmı İbnu Mes'ud rivayetinde yoktur.
Cinlerin yiyecek hususundaki sualleri kendileriyle ilgili bazı şeyleri sorduklarını göstermektedir. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın:
"Üzerine besmele çekilmiş kemik" sözü farklı anlaşılmalara imkân tanımıştır: Keserken mi yoksa yerken mi besmele çekilen? Ancak âlimler üzerine besmele çekilen kemiğin mü'min cinlerin yiyeceğini besmele çekilmeyen kemiklerin de kâfir cinlerin yiyeceğini teşkil ettiğinde müttefiktirler.
Bu hadis cinlerle ve hatta yiyecekleriyle ilgili bir kısım soruları hatıra getirebilir. Pratik faydası olmayan bu çeşit gaybî meselelerde nasslarda geleni olduğu gibi kabul edip geçmenin bunlarla meşgul olmamanın mü'minlik edebine en uygun tarz olduğunu belirtmek isteriz.
Bu hadisin pratik yönü kemik ve kuru mayısı istincada kullanmamanın gereğidir. Kır ve köy hayatında bunların bilinmesi lüzumludur.
(Prof. Dr. İbrahim CANAN Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi)
İlave bilgi için tıklayınız:
Cinlerin nitelikleri hakkında bilgi verir misiniz?..
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi