Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Şeytan hayvanları kandırabilir mi?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

Hayvanatta akıl yok. Fakat; his sevk ve şevk duyguları cüz'i bir cüz-i irade olduğundan akıl noktasındaki muamelattan hariçtirler ve sorumlu değillerdir. Fakat fıtratın kanunlarından mesul ve sorumludurlar.

Mesela bir hayvan aklı olmadığı halde mezkur his ve duygularıyla ateşe yaklaşmaz düşmanından kendini korur yüksekliğin hesabını yapar hayatına lüzumlu levazımatı edinir yavrularını terbiye eder meskenini yapar ve özellikle de şefkat ve himaye noktasında çok hassastırlar dikkatle davranırlar. Bu şefkat himayet hayat ve terbiye gibi fıtratın kanunları herkes için eşittir. Her mahluk için lüzumludur. Ve tamamının bunlardan hakkı ve hukuku vardır.

Ateşe düşen hayvanın yandığı gibi şefkat himaye hayat vs.. gibi kanunları ve ortak hakları inciten hayvan kim olursa olsun hatta hayvan bile dahi olsa çarpılır ceza görür muhasebesi tutulur. Bu gün bilim; nebatatta bile bazı hislerin bulunduğunu tespit etmiştir. Hayvanlarda ise ruh olduğundan onlara ait hisler ve zevklerle beraber kendi çaplarında cüz-i bir cüz-i iradeleri olduğundan kendilerine de bir pay çıkarttıkları için hayatları meşakkatli oluyor. Ve amelleri halisen livechillah olmuyor. Yani nebat gibi değiller.

Cemadat ve nebatat hiç mesul değil hayvanat özellikle vahşi olanları kendi çaplarında mesul insanlar ve cinler ise tamamen mesul ve sorumludurlar.

Hadis-i şerifte;

“Boynuzsuz olan hayvan kıyamette boynuzlu olan hayvandan hakkını alır.” (Ahmed bin Hanbel Müsned II/235).

buyruluyor. Üstad Bediüzzaman ise mealen şöyle der:

“Canavarların ve vahşi hayvanların helal rızıkları ölü hayvanlardır. Sağ hayvanları parçalayıp rızık yapmak şeriat-ı fıtriyece haramdır. Yapsalar ceza görürler. Bir aslanın kendi öz evlatlarına olan şiddet-i şefkat ve himayeyi nazara almayarak helal olan cenazeleri bırakıp fıtri şeraitçe haram olan zavallı ceylanın yavrucuğunu parçalayıp yavrularına rızık yaptığından fıtratın şefkat ve himaye kanununu incitip kırdığından dolayı bir avcının tuzağına düşüp öldürülmesi aynı adalettir. Bu ceza dünyada görülmezse; ukbada görülür. Gerçi cesetleri fena olur fakat ruhları baki olduğundan hayvanlara arasında dahi bir muhasebe ve adalet mekanizması işleyecektir."(Lem'alar Yirmi Sekizinci Lem'a)

Şeytan zorla yaptırım gücüne sahip midir?

Kur'an-ı Kerim'deki

"Şeytanın hilesi çok zayıftır." (Nisa 4/76)

ayeti şeytanın hile ve tuzaklarının zayıflığına dikkat çeker. Pek çok ayet de şeytanın bir yaptırım gücü (sultası) olmadığını bildirir. (Mesela İbrahim suresi 22 Hicr suresi 42; Nahl suresi 99; İsra suresi 65; Sebe suresi 21)

Bu durum insanın sorumluluğu açısından son derece önemlidir. Eğer şeytan böyle bir güce sahip olsaydı o zaman insanlar "Ya Rabbi sen bize şeytanı musallat ettin. O da bizim irademizi elimizden aldı. Bize bu günahları zorla yaptırdı..." şeklinde Allah'ın huzurunda özür beyan ederlerdi. Halbuki şeytanın yaptığı sadece vesvese vermekten çirkinlikleri günahları güzel göstermekten ibarettir. Bu da gösteriyor ki şeytan canlılar üzerinde yaptırım gücüne sahip değildir.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi