Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Salavat-ı Azimiyye veya İdrisiyye'nin faziletleri doğru mu?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Ahmed İbni İdris Hazretlerine öğretilen Salat-ı Azimiyye'nin faziletinde şöyle yazıyor:
“Bu Salat-ı Azimiyye'nin sevabı ve mükafatı dünyada ve ahirette devam eder. Bir kimse cennete girse de okuduğu bu salatın sevabı devam eder.”
- Bu bilgi doğru mu ilmi bir dayanağı var mı?

Değerli kardeşimiz

Öncelikle ifade edelim ki Peygamber aleyhissalatü vesselam Efendimize salatüselam getirmek Allah’ın emridir ibadettir ve birçok fazileti vardır:

“Allah ve melekleri Peygamber’e salat ediyor. Ey iman edenler! Siz de ona salatuselam edin!”(Ahzab 33/56)

Ancak doğrudan hadis-i şerife dayana salavatlar sınırlıdır.

Kuran’ın salatuselam emrine uyarak Müslümanlar özellikle tasavvuf erbabı çeşitli salavat metinleri geliştirmişlerdir. Örneğin:

- İmam Şâfi’ye isnat edilen Salat-ı Şafi‘iyye
- Ebu’l-Hasen eş-Şâzelî’nin üstadı Ebu Muhammed Abdüsselâm b. Meşîş el-Hasenî’ye isnat edilen Salavât-ı Meşîşiyye / Şazeliyye
- Ebu’l-‘Abbâs Ahmed et-Tîcânî’ye isnat edilen Salavât-ı Tîcâniyye / Fethiyye / Salâtu’lfâtih
- Sidî Ahmed b. İdrîs’e isnat edilen Salavât-ı İdrisiyye
- Trabzonlu Nakşibendî Muhammed Muntazar’a ait Salavat-ı Muntazariyye
- Şeyh Abdulkādir Geylanî’ye ithaf edilen Salat-ı Kibrît-i Ahmer
gibi salavatlar vardır.(1)

Demek ki bu tür salavatlar ayette geçen salavat emrine uygun olarak Peygamber Efendimize salatüselam hetirmek için tanzim edilmiş olduğu anlaşılmaktadır.

Bu tür salavatların faziletleriyle ilgili ifade edilenler o salavatı tanzim eden veli zatın veya onu sürekli okuyan zatların keşfiyle görülmüş kişisel bilgilerdir yorurmlardır kanaatlerdir keşiflerdir. Herkes için her zaman aynı faziletin olacağı anlamına gelmez.

Bununla beraber Allah’ın emrine uygun olarak getirilen her salavatın bir ibadet olması yanında onu okuyan her mümin manevi derecesine; günahlardan sakınmasına ibadetlerine devam etmesine samimiyetine ihlasına meziyetlerine göre o salavatın feyzinden istifade edebilecektir.

Ahmed bin İdris’in Okuduğu Rivayet Edilen Salavat

İsmi Ahmed bin İdris Haseni künyesi Ebü'l-Abbas'dır. Hz. Hasan Efendimiz soyundan yani şeriflerdendir. 1758'de Fas'ta dünyaya gelmiş 1837 Yemen'de vefat etmiştir. Allah’ın veli kullarından olduğu kabul edilmektedir.

Salavat-ı Azimiyye Peygamber (asm) Efendimize yapılan bir dua ve övgüdür. Bu ismi duada çokça geçen “Azim” kelimesinden alır “büyük yüce” anlamına gelir.

İlgili salavat şöyledir:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِنُورِ وَجْهِ اللّٰهِ الْعَظِيمِ

 الَّذِي مَلَأَ أَرْكَانَ عَرْشِ اللّٰهِ الْعَظِيمِ

 وَقَامَتْ بِهِ عَوَالِمُ اللّٰهِ الْعَظِيمِ

 أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مَوْلاَنَا مُحَمَّدٍ ذِي الْقَدْرِ الْعَظِيمِ

 وَعَلَى آلِ نَبِيِّ اللّٰهِ الْعَظِيمِ

 بِقَدْرِ ذَاتِ اللّٰهِ الْعَظِيمِ

 فِي كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَسٍ عَدَد مَا فِي عِلْمِ اللّٰهِ الْعَظِيمِ

 صَلاَةً دَائِمَةً بِدَوَامِ اللّٰهِ الْعَظِيمِ

 تَعْظِيماً لِحَقِّكَ يَا مَوْلاَنَا يَا مُحَمَّدُ يَا ذَا الْخُلُقِ الْعَظِيمِ

 وَسَلِّمْ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ مِثْلَ ذَلِكَ وَاجْمَعْ بَيْنِي وَبَيْنَهُ كَمَا جَمَعْتَ بَيْنَ الرُّوحِ وَالنَّفْسِ ظَاهِراً وَبَاطِناً يَقَظَةً وَمَنَاماً وَاجْعَلْهُ يَا رَبِّ رُوحاً لِذَاتِي مِنْ جَمِيعِ الْوُجُوهِ فِي الدُّنْيَا قَبْلَ الآخِرَةِ يَا عَظِيمُ.

“Allahümme innî es’elüke (innâ nes’elüke) binûri vechillâhil azîm.

Ellezî melee erkâne arşillâhil azîm.

Ve kâmet bihî avâlimullâhil azîm.

En tüsalliye alâ mevlânâ muhammedin zilkad-ril azîm.

Ve alâ âli nebiyyillâhil azîm.

Bikadri azameti zâtîllâhilazîm.

Fî külli lemhatin ve nefesin adede mâ fî ilmillâhil azîm.

Salâten dâimeten bidevâmillâhil azîm.

Ta’zîmen lihakkıke yâ mevlânâ yâ Muhammedü yâ zel hulûkıl azîm.

Ve sellim aleyhi ve alâ âlih. Misle zâlik vemâ beynenâ ve beyneh. Kemâ cema’te beynerrûhı vennefs. Zahiren ve bâtınen yakazaten ve menâmâ. Vec’alhü yâ rabbi rûhan lizâtinâ min cemî’ıl vücûh. Fiddünyâ kablel’âhıre. Yâ azîm”

Allah’ım senden azîm olan Allah’ın arşını dolduran ve bütün âlemlerin onunla kaim olduğu vechinin nuruyla büyük kıymet sahibi Efendimiz (asm) Muhammed’e ve azîm Allah’ın nebisinin aline salat eylemeni dilerim.

Bu salat; her anda her nefeste azim Allah’ın ilmindekileri sayısınca azîm Allah’ın devam ettirmesi ile daim olsun. Bu senin hakkına tazim için ey Efendimiz ey Muhammed ey en büyük ahlakın sahibi!

Allah'ım! ona ve aline de bunun misliyle selâm eyle. Nefs ile ruhu bir araya getirdiğin gibi beni ve onu zahiren ve batınen uyanıkken ve uykudayken bir araya getir. Onu her yönden ahiretten önce dünyada zatımın ruhu eyle. Ey Azim olan Allah’ım.(2)

İlave bilgi için tıklayınız:

İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları ...

Kaynaklar:

1) Salavatın anlam ve önemine ilaveten salavat metni olarak Hz. Peygamber’den nakledilenler hk. bkz. Mehmed Nuri el-Ganîmetü’l-bâride fi’s-salavâti’l-vâride İstanbul: Mahmud Bey Matbaası 1331. Ayrıca bkz. Kureyşîzâde Mehmed Fevzi Efendi Câmi‘u’s-salavât 1318/1900 yy. ts.; el-Hâc Süleyman Hakkı Efendi Mecmû‘atü’d-da’avât ve’s-salavât ve’l-‘akāid ve’n-nasāih Dersaâdet: Matbaa-i Osmaniye 1307; Kadı Ebu’l-Mehâsin Yûsuf en-Nebhânî Efdalu’s-salavât alâ seyyidi’s-sâdât Beyrut: Matbaatü’l-Edebiyye 1350/1932; Şevket Muhammed Ulyan Mecmû‘u’s-salavât fî’l-İslâm Tāif 1990/1411; Muhammed el-Cezûlî Delâilü’l-hayrât Seçilmiş Peygamber’e okunacak salavât; hazırlayan: İbrahim Tozlu İstanbul: Semerkand 2011.
2) Muhammed Halil Hicrisî el-Cevheru’n-nefîs ‘alâ salavâti İbn İdrîs Bulak: Matbaatü’l-Mîriyye 1310; Muhammed b. el-Meydani en-Nefehâtu’l-akdesiyye fi şerhi’s-sa-lavâti’l-Ahmediyyeti’l-İdrîsiyye 1314/1896; thk. Âsım İbrahim el-Keyyalî Beyrut: Dâru’l-kütübi’l-‘ilmiyye 2006/1427.
Not: Sidi Ahmed b. İdrîs’e ait 14 salavat metni için bk. http://abokhomrah.ahlamontada.net/t1320-topic (Erişim 28 Eylül 2023)

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi