Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Allah'ım senden hidayet takva iffet ve gönül zenginliği isterim duası hadis mi?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

Evet bu dua hadistir.

Abdullah b. Mesud radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselam Efendimiz şöyle dua ederdi:

اَللّٰهُمَّ إِنّ۪ي أَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالْعَفَافَ وَالْغِنَى

Allahümme innî es'elükel-hüdâ ve't-tüka ve'l-'afafe ve'l-ğınâ

Allah’ım! Senden hidayet takva (sorumluluk bilinci) iffet ve (gönül) zenginliği isterim.(Müslim Zikir 72 Tirmizî Daavat 72)

Hz. Peygamber (asm) Efendimiz hakka ulaşmak için Rabbinden ilim ve başarı dilemiş ve emrettiklerini yerine getirip yasakladıklarından kaçınma hususunda da kendisini muvaffak kılmasını istemiştir. Allah Teala’dan haram kıldığı hususların tamamından kendisini iffetli kılmasını (korumasını) istemiştir. Aynı zamanda Rabbi dışında hiç kimseye ihtiyaç duymamayı istemiştir.

Sevgili Peygamberimiz (asm) Allah Teala’dan istenecek konuları hadis kitaplarımızın Dua ve Dualar bölümlerinde yer alan birçok hadisi ile ortaya koymuş biz ümmetini bu konuda da eğitmiştir. Yapacağımız duaları bu hadisler arasından seçip ezberlemek en isabetli hareket tarzıdır.

Hz. Peygamber Efendimiz (asm)'den nakledilen dualar dileklerimizde Peygamber Efendimiz ile birleşmemizi sağlayacaktır. Bu birliktelik çok muhtemeldir ki “kabul olunmakta” da beraberliği getirecektir.

Hidayet rehberi olarak gönderilmiş bulunan Peygamber aleyhissalatü vesselamın Allah Teala’dan her konuda “hidayet (doğruluk) dilemesi her şeyden önce hidayetin önemini ortaya koymaktadır.

Doğru yoldan sapma tehlikesi bulunmayan Hz. Peygamber (asm) Allah’tan hidayet dilerse daima dalalete düşme tehlikesiyle başbaşa yaşayan biz Müslümanların daha fazla hidayet dilemeleri gerekir. Nitekim Fatiha suresindeki “Bizi doğru yola hidâyet et!” duası bunu göstermektedir.

Hz. Peygamberin (asm) hidayetin hemen peşinden emirlere uymak yasaklardan kaçınmak anlamında takva dilemesi hidayetin alametinin ve tezahürünün takva olduğunu göstermektedir.

İffet helal olmayan şeylerden uzak durmak demektir.

Zenginlik anlamına gelen gına burada gönül zenginliği manasınadır. İnsanlardan ve ellerindeki imkânlardan müstağni olmak ayrıca Rabbi dışında hiç kimseye ihtiyaç duymamak şerefli bir hayat ve etkili bir tebliğ hizmeti açılarından son derece önemlidir. (bk. Riyazü's Salihin - İmam Nevevi Tercüme ve Şerh)

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi