Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Okuyup da üflemek mi yoksa üfleyip de okumak mı?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Peygamberimizin bu hadislerinden hangisi doğru?
- Peygamberimizin eşi Hz. Ayşe (r.a.) diyor ki:
 “Hz. Peygamber (s.a.s) her gece yatağa girdiği zaman iki elinin avucunu bir araya getirir sonra ellerinin içine üfler ve kul hüvallâhü ahad kul eûzü bi rabb’il felakı ve kul eûzü bi rabbi’n-nasi surelerini okur sonra elleriyle elini yüzünü ve vücudunun ulaşabildiği yerlerini mesh eder ve bunu üç defa yapardı.” (Ebu Dâvûd Edeb 107)
- Yine Peygamberimiz kendisi veya ailesinden biri hastalandığı zaman (Buhârî Fedâilü'l-Kur'ân 14; Müslim Selâm 50-51) ve göz değmesine (Nesâi İstiaze 37; Tirmizî Tıb 17) karşı muavvizeteyn'i okumuştur.
- Yatmadan önce üç kere muavvizâtı okumuş eline üflemiş ve elleriyle bütün vücudunu meshetmiştir (Buhârî Fedâilü'l-Kur'ân 14)
- Bunlardan hangisini yapmamız gerekiyor. Ben okuduktan sonra üflüyordum. Doğru olan şekil hangisi bu ikisinden acaba?

Değerli kardeşimiz

İlk hadis rivayeti için bk. Ebu Davud h. no: 5056.

Bu hadiste geçen “sonra ellerinin içine üfler ve kul hüvallâhü ahad kul eûzü bi rabb’il felakı ve kul eûzü bi rabbi’n-nasi surelerini okur ..” ifadesini bazı alimler “Yani okur ve okurken ellerine üfler” diye açıklamıştır. (bk. Avnu’l-Mabud 13/269)

İkinci hadis rivayeti için bk. Buhari h. no: 5017.

Buhari’nin bu rivayeti sened bakımından olduğu gibi muhteva bakımından da Ebu Davud’un yaptığı rivayetin aynısıdır. Buradaki ifade de şöyledir:

“...sonra ellerinin içine üfler ve kul hüvallâhü Ehad kul eûzü bi rabb’il felakı ve kul eûzü bi rabbi’n-nasi surelerini okur...”

Metni tam olarak görmek için Buhari’deki hadisin asıl metnini de aşağıda takdim etmiş bulunuyoruz:

عَنْ عَائِشَةَ:  أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ إِذَا أَوَى إِلَى فِرَاشِهِ كُلَّ لَيْلَةٍ جَمَعَ كَفَّيْهِ، ثُمَّ نَفَثَ فِيهِمَا فَقَرَأَ فِيهِمَا: قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ وَقُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الفَلَقِ وَقُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ، ثُمَّ يَمْسَحُ بِهِمَا مَا اسْتَطَاعَ مِنْ جَسَدِهِ، يَبْدَأُ بِهِمَا عَلَى رَأْسِهِ وَوَجْهِهِ وَمَا أَقْبَلَ مِنْ جَسَدِهِ يَفْعَلُ ذَلِكَ ثَلاَثَ مَرَّاتٍ

Bedreddin el-Ayni de şöyle açıklar:

“Hadisin zahir rivayetinde önce ellere üflemek sonra okumak vardır. Halbuki bu durum Kuran’ın bedene dokunacak şekildeki tesirinden mahrum dur. Bu sebepledir ki bazı alimler bu takdim ve tehir konusu bazı ravilerin sehivlerinden kaynaklanmış olduğunu belirtmişlerdir.  Yahut da manası: “üflemeyeceğinde okumuş...” şeklindedir. Nitekim hiçbir âlim “önce üflemek sonra okumak” gibi bir tertibi dillendirmemiştir.” (bk. Umdetu’l-Kari 20/35; Ayrıca bk. el-Mübarekfuri Şerhu Mişkâti’l-Mesabih 7/205)

Hulasa: Biz İslam ümmetinin âlimlerinin cumhuruna tâbi olarak “Önce okuruz sonra ellerimize üfleriz sonra da bedenimize süreriz.” Vesselam.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi