Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Üç kişinin; "babanın misafirin mazlumun" duasının mutlaka kabul edileceğine dair hadisin güvenilirliği nedir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

-  Bunların duası mutlaka kabul olur mu?

Değerli kardeşimiz

Değişik varyantlarıyla rivayet edilen hadisin ortak metninin tercümesi şöyledir:

“Üç dua (ve beddua) -şüphesiz- müstecaptır / makbuldür. Mazlumun (zalim hakkında) yaptığı dua / beddua misafirin (ev sahibi için) yaptığı dua ve babanın evladı için yaptığı dua.” (Tirmizî Bir 7)

Hadisin şarihleri bu duaların hem dua hem de beddua anlamına geldiği kanaatindeler. Buna göre misafirin kendisine iyilik edenlere yaptığı dua gibi kötülük edenlere yaptığı bedduası da makbuldür. Yine mazlumun kendisine zulmedenlere yaptığı beddua gibi kendisine yardım edenlere yaptığı dua da makbuldür. Keza bir babanın çocuğuna yaptığı dua gibi bedduası da makbuldür. Annenin duası daha makbul olduğu için hadiste yalnız babadan söz edilmiştir.(bk. Tuhfetu’l-ahvezî ilgili hadisin şerhi).

Dikkat edilirse bir ayette de geçtiği gibi hadislerde de “duaya icabet etmek” tabiri kullanılmıştır. Duaya icabet etmek onu derhal yerine getirmek anlamında değildir. Bu kabul uzun bir zaman sonra olabildiği gibi ahirette sevap olarak da olabilir. Çünkü hadislerde “dua ibadet-ibadetin özü” olarak ifade edilmektedir. İbadetin meyveleri ahirette olduğu gibi duaların meyveleri de ahirete sarkabilir.

İcabetin anlamını bir misalle anlatırsak şöyle diyebiliriz: Bir doktor bir hastanın çağrısına cevap vermesi icabettir. Ancak hastanın istediğinin aynısını verip vermemek tıp hikmetinin gereklerine bağlıdır. Bazen doktor hastanın istediği aynı ilacı verir çünkü gerçekten uygun bir ilaçtır. Bazen aynısını değil bir benzerini verir. Veya ilacı doğru bulmaz hiç vermez. Bu iki durumda da icabet vardır hastanın isteğinin kabul olmadığı söylenemez…

Hadiste geçen  “müstecap dua” da Allah’ın hikmetinin öngördüğü şekilde cereyan edecektir. Örneğin erkek çocuğu isteyen birisine Hz. Meyem gibi bir kız çocuğu vermek. Dünyada rahatlık isteyene ahirette cennet hayatı vermek gibi. Hz. Meryem validemizin doğma vaktinde annesi onu mescide adar. Ve onun erkek değil kız olduğunu görünce epey şaşırır ve üzülür. Alimlerimiz bu durumu misal getirerek derler ki Allah yaptığımız dualara muhakkak cevap verir. Bazen daha farklı ve daha güzel bir surette kabul eder. "Allah Hz. Meryem'in annesi Hanne'nin duasına cevap vermedi." denilmemeli; aksine "Daha güzel bir surette cevap verdi." denilmelidir. Bazen de dünyada verilmez fakat cennette daha ulvi ve daha güzel şekilde verilir.

Demek ki bu üç kişinin duasına mutlaka icabet vardır; fakat bunun yansıması farklı şekillerde olabilir. Ya aynıyla verilir ya da daha hayırlısıyla. Ya dünyada verilir ya da ahirette...

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi