Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Lütfen gökteki yıldızların Kabe'yi tavaf edip etmediğini söyler misiniz?
Değerli kardeşimiz
Bu anlamda bir rivayet bulamadık.
Tavaf sözlükte bir şeyin etrafında dönmek ve dolanmak demektir. Evrende maddenin en küçük yapısı olan atomdan en büyük galaksilere varıncaya kadar her şey tavaf hâlindedir.
Atomda elektronlar bir kalp mesabesindeki çekirdek etrafında baş döndürücü bir hızla dönerken galaksilerde mailyarlarca yıldız sistemleriyle galaksinin merkezi etrafında akıl almaz bir hızla dönmektedirler. Sanki hepsi kendilerini var eden ve yaratan Yaratıcıya ibadet etmektedirler. Kuran'da ifade edildiği gibi her biri bir yörüngede seyretmektedir.(bk. Yasin 36/40)
Kâbe’nin etrafında tavaf eden on binlerce Müslümanın oluşturduğu tablo bir galaksinin milyarlarca yıldızıyla dönüşünü andıran bir manzara gibidir.
Bu bakımdan tavaftaki manevi hazzı tam anlamıyla elde edebilmek için kendini yörüngeye bırakmak gerekmektedir. Zaten Kâbe’nin çekim alanında yörüngeye girebilen bu manevi akışa kendini bırakır ve müminler denizinden bir damla olabilmenin zevkine erer.
Kâbe etrafında dönerek gerçekleştirilen tavaf kâinatın ve yaratılışın özeti teslimiyetin ve ilahi takdire boyun eğişin sembolü sayılır.
Ayrıca Kâbe'nin üst hizasında göklerde bulunan Beytülmamur vardır.
Hz. Peygamber (asm) Efendimizden rivayet edilen hadislere göre Resulullah’a miraç esnasında beytülmamur gösterilmiştir. Burası “yedinci semada melekler için inşa edilmiş bir gelen bir daha gelmemek üzere her gün 70.000 meleğin ziyaret edip ibadette bulunduğu bir mabeddir” (bk. Buhârî Bedü’l-halk 6 Menakıbü’l-ensar 42; Müslim İman 259 264)
Hz. Ali’nin de bir soru üzerine beytülmamuru gökte bulunan ve Kâbe’nin yerdeki kutsiyetine benzer bir kutsiyete sahip olan her gün 70.000 meleğin ziyaret edip namaz kıldığı bir diğer adı da "durâh" olan bir yer bir mescid olarak tanımladığı rivayet edilmektedir. (bk. Taberi Tefsir 27/10)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi