Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hakikat-i Muhammediye için ezeli denmesini anlayamadım?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

"Atlı Ahmet Tasavvufta Ricâlu’l-Gayb Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 2011 Yayınlanmamış Doktora Tezi" adlı kaynağın (internette örneği bulunmaktadır) 60. sayfasında şöyle bir ifade geçmekte;
"İbnü’l-Arabî hakikat-i Muhammediyye’yi Nûr-i Muhammedî olarak da adlandırmaktadır. Bütün yaratılanlar varlığa bürünmezden evvel de var olan bu nur ezelîdir veya başka bir deyişle kadîmdir."
- Burada Hakikat-i Muhammediye için kadim denmesini anlayamadım? Bu doğru bir ifade olur mu?

Değerli kardeşimiz

Bu ifadede kastedilen Hz. Muhammed (asm)’in beşeri bir varlığı değildir. Bilakis Hakikat-i Muhammediye’yi bütün varlıkların ilk çekirdeği olan Nur-u Muhammedi olarak kabul edilmiştir.

“İlk yaratılan benim nurumdur.”(Aclunî Keşfu’l-Hafâ c. I s. 265-266)

“Âdem su ile çamur arasında iken ben peygamberdim.” veya

“Âdem ruh ile ceset arasında iken ben peygamberdim.” (Aynı eser c. II s. 129; Sehâvî el-Mekâsıdu’l-Hasene s. 327)

gibi hadis rivayetlerinin bu tür fikirler için bir dayanak olduğunu söyleyebiliriz.

İbn Arabiye göre Hakikat-i Muhammediye’nin diğer bir unvanı olan Nur-u Muhammedia’yan-ı sabite dedikleri Allah’ın ezeli ilmindeki bir “ilmî huviyettir.”

Daha harici vücut elbisesini giymeden bütün varlıklar Allah’ın ezeli ilminde“ilmi vücutlarıyla” vardır. “Ezeli” kavramı ezeli ilimdeki varlıklarından ötürü mecaz olarak kullanılmıştır.

Ayrıca Hz. Muhammed (asm)’in manevi şahsiyetininin bir unvanı olan “hakikat-ı Muhammedi”yi temsil eden Nur-u Muhammedi bu ilmi varlıklar olan “A’yan-ı sabite”den daha önce var olması hasebiyle “kadim”dir denilmiştir.

- Yoksa Allah’ın tevhidi adına kâinatı inkâr derecesinde bir iman taşıyan İbn Arabi’nin başka bir varlığı Allah’ın ezeli sıfatına ortak yapması düşünülemez.

İlave bilgi için tıklayınız:

Ayan-ı sabite inancı Ehl-i sünnette var mıdır?
"Nur-u Muhammedî" ne demektir?

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi