Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Paleantologların mitokondrial DNA’sı ile bulunan bir fosil kemiğinin insana maymuna insan maymun arası canlı türüne ait olmasını yüzde yüz tespit etmeleri neden mümkün değildir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Neden aynı fosil kemiği ile bağlı iki farklı bilim adamı başka yorumlar yapmaktadır?
- Ama DNA ile aynen mezardan çıkarılan kemiğin çocuğun babası olup olmamasını yüzde yüz tesbit etmek mümkündür.
- Sitenizde bir makalede mitokondrial DNA'nın güvenilir olduğu yazmışsınız bir yerde de "Fosillere tam delil gözüyle bakılamaz." deniliyor?

Değerli kardeşimiz

Bu sorunun cevabını anlamak için isterseniz önce şöyle bir senaryo düşünelim:

Mezarda bir çocuk var. Bunun kime ait olduğunu anlamak istiyoruz. Çocuğun DNA’sını tespit ettik. Fakat çocuğun annesini babasını büyük anne ve büyük babasını bilmiyoruz. Kabul edin ki çocuğun cesedi Antalya’da annesinin mezarı Almanya’da babasının mezarı Afrika’da büyük annesinin mezarı Japonya’da büyük babasının mezarı da Çin’de. Bu durumda çocuğun kime ait olduğunu tespit mümkün değildir.

İşte geçmişteki varlıklara ait dokümanlar yani zaman zaman bulunan fosillerin akıbeti de böyledir. Elde edilen materyalin gerçekte kime ve kimlere ait olduğuna ait birtakım farklı yorum ve değerlendirmeler olması normaldir. Hatta aynı şahıs zamanla edindiği bilgiler ışığında önceki yaptığı yorumun aksine değerlendirmeler de yapabilir. Bu ve benzeri çalışmalar her an farklı kişiler tarafından farklı şekilde yorumlanacaktır. 

Bunlara fazla takılmamak gerekir. Çünkü insanlık her an çevresinde olup bitenleri ve geçmişte meydana gelmiş hadiseleri anlamak ve bilmek için kıyamete kadar farklı değerlendirmelerde bulunacaktır.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi