Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Gıybetini yapmış olduğun kimsenin gıybetinin kefareti onun için istiğfar edip af talep etmendir hadisine göre gıybetini yaptığımız insanlardan helallik almaya gerek yok mudur?
Değerli kardeşimiz
İmam Gazalî soruda işaret edilen bilgilere yer verdikten sonra Ata b. Ebî Rabah’ın gıybetin tevbesi veya kefaretiyle ilgili olarak; “Gıybet ettiğin adama gidip diyeceksin ki; dediklerimde yalan söyledim sana zulmettim ve kötülük yaptım. İstersen hakkını alırsın istersen affedersin.” şeklinde ortaya koyduğu görüşüne de yer vermiş ve “En sahih görüş budur.” demiştir. “Gıybet gibi ırz/şerefle ilgili olan şeyler mal gibi değil bedeli olmaz onların tevbesinde helallaşmak vacip değildir.” diyenlerin sözlerine itibar edilmez diyen Gazalî delil olarak da şu “sahih” hadisi (Buharî Mezalim 10) zikretmiştir:
“Kimin yanında kardeşinin ırzı manevi şerefi veya malı ile ilgili -yapılan haksızlıktan doğan- bir hakkı varsa dinar ve dirhemin bulunmadığı kişinin varsa sevaplarından alınıp verildiği sevabı olmadığı takdirde ise onun günahlarından alınıp kendi günahlarına eklendiği bir gün gelmeden önce sahibinden -bugün- helallik alsın.” (bk. İhya 3/150).
Zeynu’l-Irakî İhya’da -Hz. Enes’in rivayeti olarak- geçen “Gıybetini yapmış olduğun kimsenin gıybetinin kefareti onun için istiğfar edip af talep etmendir.” mealindeki hadisin zayıf olduğunu vurgulamıştır. (bk. Tahricu Ahadisi’l-İhya-İhya ile birlikte-3/150).
Hasan-ı Basrî ve Mücahid’in sözlerini gıybet edilen adamı görüp de helallik almanın mümkün olmadığı zamana tahsis etmek daha uygundur.
Bu sebeple kişi gıybet etse veya isteyerek gıybeti dinlese meclisten kalkmadan “Allah’ım beni / bizi ve gıybet ettiğim kişiyi affet.” demek daha sonra karşılaştığında helalliğini almak esastır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Gıybet nedir; hangi konularda gıybet haram olmaz?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi