Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Masa başında çalışmakta zorlanıyorum ne yapmalıyım?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Masa başında çalışmak zorundayım ama çok zorlanıyorum ne yapmalıyım?
- Evet bu aralar evde yürütmem gereken bir program var. Mesleğimle ilgili bir takım araştırma konuları içeriyor. Ancak bilgisayar başına oturduğumda sürekli dikkatim dağılıyor bir türlü odaklanamıyorum. Sürekli aklım başka yerlere kayıyor kendimi konuyla alakasız yerlerde buluyorum.
- Yaşım 24 ve tabii ki ağırlıklı olarak aklıma gelen cinsel çağrışımlar da beni epey zorluyor. Tüm bunlar öğrenme iştahımı mahvediyor hatta okuduğumu bazen 10 kere okuyup öyle anlıyorum.
- Şeytanlar mı uğraşıyor benimle? Bana ne önerirsiniz?

Değerli kardeşimiz

Masa başında bilgisayar karşısında çalışırken odaklanma zorlukları ve dikkat dağınıklığı özellikle zihinsel yoğunluk gerektiren işler için yaygın bir sorundur. Ancak ölümden başka her sorunun çaresi vardır. Yeter ki kişinin hedefi planı ve programı belli olsun ve azimle uygulamaya devam etsin. Aşağıdaki adımlar bu tür durumlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir:

Çalışma Ortamını Düzenleyin

Bu durumda ilk yapılacak şey masanın düzenidir. Masa veya çalıştığınız odada dikkatinizi dağıtacak şeyleri kaldırın ve odanızı masanızı sade ve düzenli hâle getirin.

Hedef Belirleme

Çalışmaya başlamadan yapmanız gerekenleri net belirleyin. Halk arasında güzel bir söz var. “Hedefi belli olmayan gemiye rüzgâr yardım etmez.” Çünkü böyle bir gemi her yer savrulur.

Bundan dolayı siz de çalışma masasına oturduğunuzda hangi konuları veya konuyu ne kadar çalışacağınızı bir yere not edin.

Bu dikkatinizi dağıtan düşüncelerden uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Hedefinize ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin.

Pomodoro Tekniğini Deneyin

Bu teknik 25 dakika odaklanıp ardından 5 dakika ara vermeyi içerir. Her dört döngüden sonra daha uzun bir ara verin (15-20 dakika).

Zihninizi kısa molalarla tazelemek odaklanmayı kolaylaştırabilir.

Zihinsel Çağrışımlarla Başa Çıkma

İnsan kendisine hakim olmadığından dolayı ne kalbinin çalışmasına ne de aklından geçenlere kolay kolay hakim olamaz.

Bilim insanlarına göre insan beyninden dakika 40 ila 60 düşünce geçmektedir. Bu da saatte 2400 ile 3600 düşünce demektir. Stres yoğun duygular veya odaklanma gerektiren durumlarda düşünce akışı daha da hızlanır.

Bu durumda yapabilecek en güzel şey bunun normal olduğunu kabul edip ve tekrar işinize odaklanmanızdır. Zamanla bu farkındalık arttıkça düşünce akışı daha da azalacak veya sizi daha az rahatsız edecektir.

Cinsel Çağrışımları Yönetmek

Cinsel çağrışımlar da diğer çağrışımlar gibi kişinin iradesi dışında gelen şeylerdir. Ancak normal vakitlerde ne kadar çok bu tür şeyleri düşünür hayal eder bakar ve izlerseniz odaklanmanız gereken zamanlarda da o kadar çok cinsel çağrışıma maruz kalırsınız.

Bundan dolayı mümkün mertebe cinsel düşünceler objeler nesneler filim vb ile ilgilenmemektir.

Bunun yanında sabahları yapacağınız küçük sportif egzersizler yürüyüş koşu veya evde hafif ağırlık çalışmaları enerjinizi dengeleyebilir.

Bir de kalbinizi ne kadar çok namaz Kuran oruç zikir dua gibi ibadetlerle meşgul ederseniz nefsiniz de o kadar zayıflar. Yani sizin kontrol edebileceğiniz bir seviyeye gelir. Bundan dolayı günlük ibadetlerinizi dua ve zikri ihmal etmeyin.

Fiziksel Aktiviteyi Artırın

Uzun süre oturmaktan kaynaklanan yorgunluğu azaltmak için her saat başı kalkıp birkaç dakika yürüyün veya esneme hareketleri yapın. Bu zihinsel tazelik sağlar.

Teknoloji Kontrolü

Çalışma sırasında telefon veya sosyal medya gibi dikkat dağıtıcı unsurları kapatın veya uzaklaştırın. "Odak modu" veya "rahatsız etme modu" gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.

Zihinsel Güçlendirme Alışkanlıkları

Zaman zaman kalkıp abdest alın kılamadığınız bir vakit namazı varsa kaza edin. Böylece hem kaza namazlarınızı yerine getirmiş olacaksınız hem de Allah’ın huzuruna çıkmanın verdiği zihni bir rahatlama yaşayacaksınız. Eğer kaza namazı yoksa nafile namaz kılabilirsiniz.

 Ayrıca yeterince uyumak ve dengeli beslenmek de zihinsel berraklığı artırır.

Bu yöntemleri aşamalı olarak uygulamaya çalışın. Hangi adımların sizin için en etkili olduğunu belirleyip bu alışkanlıkları sürdürebilirsiniz.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi