Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
“Kendini bilen Rabbini bilir.” anlamına gelen rivayetinin hadis olup olmadığı konusunda tartışma vardır. İbn Teymiye bunun mevzu olduğunu söylerken İbn Arabî bunun hadis olduğunu ve keşfen bunun sahih olduğunu gördüğünü söylemiştir. Edebu’d-din ve’d-dünya kitabında benzer bir hadise yer verilmiştir. (bk. Aclunî 2/262)
Okyanuslarda milyarlarla ifade edilemeyecek kadar çok balıkları birlikte yaratan ve yaşatan Rabb’inin bu haşmetli icraatını hayretle seyreden insan satın aldığı birkaç balık için evinde bir akvaryum hazırlar. O da kendi âleminde o balıklara merhamet etmekten onların yemlerini vermekten akvaryumun bakımını yapmaktan bir haz duyar.
Zemin yüzünü çiçeklerle ağaçlarla donatan Rabb’inin bu rahmet saçan icraatlarını ibretle seyreden insan kendi bahçesine yine O’nun terbiye ettiği fidanları diker ve onların bakımını yapmaktan bir zevk duyar.
Semanın yıldızlarına bakar o da kendi evinin tavanını avizelerle donatır. Her bir meyve ağacını ayrı bir fabrika olarak seyreder. Bu sessiz mükemmel ve mütevazi fabrikaların bedeline o da haşmetli gürültülü ama neticesi onlarla kıyaslamayacak kadar cılız birtakım fabrikalar yapar. Onun fabrikalarında da basit maddeler terbiye görerek mükemmelleşir ve kıymet kazanırlar; ama otları yün haline getiren koyun fabrikasına karşılık o sadece hazır yünleri kumaş haline getiren fabrikalar kurabilir.
Misâlleri çoğaltabiliriz. Her misâl insanın “esma-i İlâhiyeye ait garaibin fihristesi... hem şuun ve sıfat-ı İlâhiyenin bir mikyası olduğu” hakikatına bir başka açıdan baktırır. Bütün bunlar birlikte düşünüldüğünde “Nefsini bilen Rabbini bilir.” hadis-i kudsîsinin hakikati bir derece anlaşılır.
Cenâb-ı Hak ibadet için marifet için yarattığı bu sevgili kuluna kendisini tanımasına yardımcı olacak sıfatlar ve haller takmış. Ve o sevgili kul sonradan yaratılan o sınırlı kudretine bakarak Halık’ının ezelî ve sonsuz kudretini bir derece bildiği gibi merhametini gazabını şefkatini de ölçü tutarak Halık’ının sıfat ve şuunatını bir derece tefekkür edebiliyor. Ve insan bu haliyle bir fihriste bir harita gibi Rabb’inin isim sıfat ve şuunatını gösterebiliyor.
Bir harita bir ülkeyi tarif eder ama o haritadaki şehirlerde insanlar yaşamaz denizlerinde su bulunmaz ırmaklarında yüzülmez ormanlarında gezilmez. O sadece bir surettir bir fihristedir bir gölgedir. O beldeyi gösterir fakat o beldenin özelliklerini taşımaz.
Bu noktadan gâfil olmamak şartıyla insanın birçok sıfat his ve şuunatı taşıyan manevî simasında İlâhî sıfatlardan ve şuunattan haber veren bazı işaretler bulmak mümkün...
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi