Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bir Müslüman Stoik felsefeye tabii olabilir mi ve takip edebilir mi?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Stoacılar için insanın temel amacı mutluluktur. Mutluluğa ulaşmak için ise doğaya uygun yaşamak gerekir. Dolayısıyla doğaya uygun yaşamayı felsefi olarak benimsemişler ve dünya vatandaşlığını savunmuşlardır.
- Kur’an ve sünnete ters değilse tabii...

Değerli kardeşimiz

Stoacı felsefe  I. Alexander ve ardından Roma İmparatorluğu tarafından tahrip edilen antik Grek Site devletlerine bağlı insanların kendi yerelliklerine aidiyetten çıkarak büyük imparatorluklara ait vatandaşlar oldukları değişim dönemlerinin sosyo-kültürel bir sonucudur.

MÖ 3.yüzyıldan başlayan bu dönem MS 2.yüzyıla değin sürmüştür. Şehir devletlerinin politik olduğu kadar kültürel ve sosyal sınırları içerisinde felsefeyi sağlayan ana ilkeler ve uygulama kriterleri imparatorlukların hâkimiyetinde kaybolmuştur.

Bu dönemde aranan şey imparatorlukların dünya anlayışına bağlanan insan aidiyetlerini tanımlayacak ve onların psiko-sosyal ihtiyaçlarına mutluluk arayışlarına cevap verebilecek yeni ve daha evrensel ilkelerdir.

Bu çerçevede değişimlerin acı verici tahrip ediciliğini aşmak amacıyla doğaya uyarlı bir mutluluk anlayışı ve kozmopolitan dünya vatandaşlığı anlayışlarının yanı sıra kinik bir nihilizm ve septiklik ya da doğmatizm düşünceleri yaygınlık kazanmıştır.

İslam düşüncesine göre:

- Mutluluğun dünyevi ölçeklerde aranması yeterli değildir. Mutluluk arayışı ebedî olmalıdır.

- Doğaya uyarlı bir mutluluk anlayışı da anlam ve tatmin açısından yeterli değildir.

- Kur'an-ı Kerim’e göre doğaya yüce yaratıcımızın ayetleri olarak bakılırsa ancak insan mutluluğuna giden bir yol açılabilir.

- İslam’ın evrensel anlayışı tüm insanların var edicinin varlık verdiği bir yaratılış eşitliğine sahip olduğunu kabul eder.

- İman  tüm bu arayışlarda eksik olan mutlak ufuk çizgisini temin ederek  tüm insanlığın muhtaç olduğu ebedî mutluluğun dünya hayatında da kapısını aralar. 

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi