Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

"Allah hayrını dilediği kişiyi sıkıntıya sokar" sözünün anlamı nedir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Neden Allah insanlara acı çektirir?
- İmtihanın anlamı ne?

Değerli kardeşimiz

“Allah hayrını dilediği kişiyi sıkıntıya sokar.”  (Buhari Merda 1)

İmtihan kelimesi mihnet kökünden gelir. Mihnet ise sıkıntı acı demektir. Dolayısıyla acı ve sıkıntı imtihan listesinin başında yer alması gereken bir sorudur.

Dünya imtihanı zıt duyguların varlığını gerektirir ki insanoğlu özgür iradesini hangi tarafa kullanırsa ona göre bir değer veya değersizlik kazansın. Aklın vicdanın sesi kulağı olan iyi duyguların karşısında; nefsin şeytanın sesi olan kötü duyguların olması âdil bir imtihanın şartıdır. Bu duyguların ortaya çıkması için imtihan/mihnet acı sıkıntı gerekir.

Altın ile bakırın elmas ile kömürün birbirinden ayrılıp ortaya çıkması için madenlere ateş vermek gerektiği gibi insanların ruh ve nefis cevherinde bulunan değişik ulvî ve süflî duyguların ortaya çıkması için imtihan ateşine ihtiyaç vardır.  Bu sebepledir ki insanlık camiasında bir yandan melek gibi insanlar diğer taraftan el-hannas gibi insanlar ortalarda geziyor. Böyle zıtlarla örülü bir ortam olmasaydı ne Hz. Ebu Bekir (ra) gibi -insanlık camiasını şereflendiren- bir sadakat ve dürüstlük timsali ne de Müseyleme-i Kezzap gibi -insanlığın yüz karası- bir yalan makinesi ortaya çıkabilirdi.

Demek ki cennet  adam istediği gibi cehennem de adam ister.

Ancak bilinmesi gereken bir husus da şudur ki cennet ucuz değil cehennem de lüzumsuz değildir. Gerçekten Allah’ın bütün işlerinin adalet ve merhamet dolu olduğuna tam iman etmeden O’na güvenmeden O’na teslim olmadan cennete girmek zordur. Cehennem'in lüzumsuz olmadığını gösteren unsurlar ise binlercedir. Her gün insanlık camiasında yapılan zulümler işlenen cinayetler inkâr ve isyanlar “zalimler için yaşasın cehennem!” diye bağırıyorlar.

İmtihanın en büyük maksadı bilenlerle bilmeyenleri çalışkanlarla tembel olanları aklını kullananlarla kullanmayanları birbirinden ayırt etmektir. Buna göre eğer -içinde sıkıntı zorluk olmayan bir şekilde- gök yüzünde “La ilahe illallah” yazılarak aklın iradesini elinden alacak şekilde insanları Allah’a iman etmeye zorlayan açıklıkta bir imtihan olsaydı Hz. Ali (ra) gibi ilmin zirvesinde olan bir kimse ile cehaletin sembolü haline gelmiş Ebu Cehil aynı seviyede kalmış olacaklardı. Hz. Ebu Bekir (ra) gibi dürüstlük ve samimiyetin simgesi olan bir kimse ile yalancılıkla ün yapmış Müseyleme-i Kezzap gibi bir yalancı aynı noktayı paylaşmış olacaklardı. Bu ise imtihan sırrına aykırıdır.

İlave bilgiler için tıklayınız:

Yaratılışımız bizim tercihimiz olmamasına rağmen imtihan olmamızın sebebi nedir? ...

Allah kullarını imtihan ederken adaletsizlik yapar mı?

İnsana yaratılmayı isteyip istemediği neden sorulmamıştır

Allah niçin kullarını bir yaratmadı? Kimini kör kimisini topal olarak yarattı

Kader zulmeder mi

Kısmete razı olmak ne demektir ve bunun ölçüsü nedir?

İnsanların dünya nimetlerinden aldıkları paylardaki farklılık ilâhî adalet yönünden nasıl yorumlanabilir?

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi