Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ölümler konusunda sebep ve kader ilişkisi nasıl değerlendirilir; ecel kader katil?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Bir nedenle ölen kimse o neden olmasaydı ölmeyecek miydi?
- Mesela şu anda bir Amerika-Irak savaşı var. Bu savaşta Amerika bombalıyor insanlar ölüyor Bush'u suçlu buluyoruz...
- Eğer bu savaş olmasaydı bu insanlar gene ölecek miydi?
- Yani insanlar vakti geldiğinde öldüyse o zaman Bush suçlu mu veya Filistin-İsrail savaşı veya Hitler'in II. Dünya savaşında yaptıkları. Yani bu savaşlar olmasaydı bu insanlar gene ölecekler miydi?
- Veya Doğu'da askerlerimizin teröristlerle yaptığı mücadele?
- O zaman öleceklerse bunların sucu var mı?
- Televizyon izleyemez oldum haberlerde karısını bıçakladı veya bir çok haber çıkıyor...
- Bunlar öleceklerse neden bunlar oluyor diye içim içimi yiyor işin içinden çıkamaz bir duruma geldim?!.

Değerli kardeşimiz

Sizin bu sorunuzu evet veya hayır şeklinde cevaplamak yanlış olur. Çünkü evet dersek Cebriyeci olur insanın iradesini reddetmiş hayır dersek Mutezileci olur kaderi inkâr etmiş oluruz.

Zaten ortada bir cenaze var. Bu nedenle kısaca açıklamayı uygun ggörüyoruz:

Soru: "Madem filan adamın ölmesi filan vakitte mukadderdir. Cüz'i ihtiyarıyla tüfek atan adamın ne kabahati var atmasaydı yine ölecekti?" sözüne karşı ne dersiniz?

Kader sebeble müsebbebe bir taalluku var. Yani şu müsebbeb şu sebeble vukua gelecek. Öyle ise denilmesin ki: "Madem filan adamın ölmesi filan vakitte mukadderdir. Cüz'-i ihtiyarıyla tüfek atan adamın ne kabahati var atmasaydı yine ölecekti?"

Sual:Niçin denilmesin?

Elcevab: Çünki kader onun ölmesini onun tüfeğiyle tayin etmiştir. Eğer onun tüfek atmamasını farzetsen o vakit kaderin adem-i taallukunu farzediyorsun. O vakit ölmesini ne ile hükmedeceksin? Ya Cebrî gibi sebebe ayrı müsebbebe ayrı birer kader tasavvur etsen veyahut Mutezile gibi kaderi inkâr etsen Ehl-i Sünnet ve Cemaati bırakıp fırka-i dâlleye girersin. Öyle ise biz ehl-i hak deriz ki: "Tüfek atmasaydı ölmesi bizce meçhul." Cebrî der: "Atmasaydı yine ölecekti." Mu'tezile der:"Atmasaydı ölmeyecekti."(Sözler s.467)

Yani Cenâb-ı Hak bu âlemde hikmetiyle her müsebbebi bir sebebe bağlamıştır. Bu hakikat kaderin sebeble müsebbebe bir taalluk ettiği şeklinde ifâde edilmiştir. Meselâ bir çocuk müsebbeb anne ve babası ise sebebdir. Cenâb-ı Hak o çocuğun yaratılmasını o anne ve babadan takdir etmiştir. İşte Cebriye sebeble müsebbebe ayrı birer kader tevehhüm etmekte yâni ebeveyn ile çocuğu ayrı ayrı nazara almaktadır. Bunun neticesi olarak dünyaya gelmiş bulunan bir çocuk için madem ki onun kaderi dünyaya gelmektir. Ebeveyni olmasa da o çocuk dünyaya gelirdi gibi hatalı bir fikre sapmaktadır.

Mutezile ise sebeblere te'sir vererek ebeveyni olmasaydı o çocuk dünyaya gelmezdi gibi yine bâtıl bir fikir ileri sürmektedir. Ehl-i Sünnet âlimleri kaderin sebeble müsebbebe bir baktığını ve sebeblerin yokluğu farzedildiğinde müsebbeb için bir şey söylenemeyeceğini ifâde etmişlerdir. Yâni yukarıdaki misâl için "Eğer söz konusu ebeveyn olmasaydı çocuk dünyaya gelir miydi?" sorusuna Ehl-i sünnet âlimlerinin cevabı "Ne olacağı bizce meçhuldür." şeklindedir. Zira ortada bir vak'a vardır. Söz konusu çocuk o ebeveynden dünyaya gelmiştir. Ebeveynin yokluğu farzedilince çocuğun dünyaya gelip gelmeyeceğine nasıl hükmedilecektir? Cenâb-ı Hakk'ın o çocuğu bir başka ebeveynden dünyaya gönderip göndermeyeceği hakkında bir tahmin yürütülemez.

İşte bu misâl gibi bir adamın ateş etmesiyle diğerinin ölmesi hâdisesinde de kader  sebeble müsebbebe bir bakmaktadır. Ortada bir öldürme hâdisesi vardır ve bu hâdise daha meydana gelmeden Cenâb-ı Hak tarafından bilinmektedir. Dolayısıyla kader birinin ateş etmesiyle diğerinin ölmesi şeklindedir. Adamın ateş etmediği farzedilince mevcut hâdisenin bir tarafı yâni sebeb yönü yok kabul edilmektedir. Bu durumda karşı taraf hakkında hiçbir şey söylenemez. Öldürme olayında katilin kabahati Cenâb-ı Hakk'ın yasakladığı öldürme fiiline teşebbüs etmesi ve ölüme sebeb olmasıdır.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi