Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bir ayette acımayın diğer ayette affedin çelişki değil mi?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Müminler arasındaki meselelerde affa ilişkin olarak benim sorum şu:
- Allah 24. surenin 2. ayetinde şöyle buyuruyor:
“Cinsel ilişkiden suçlu bulunan [bekar] kadın veya [bekar] erkeğin her birine yüz kırbaç vurun ve eğer Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsanız Allah'ın dininde onlara acımayın. Müminlerden bir grup da onların cezalarına şahit olsun.”
- Burada Allah İslam devletinde idam cezalarını uygularken hiçbir bağışlama belirtisi göstermememiz gerektiğini söylerken diğer yandan aynı surenin 24.(22.ayet olacak) ayetinde Allah şöyle buyurmaktadır:
“İçinizden fazilet ve servet sahibi olanlar akrabalarına yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere [yardım] etmeyeceklerine yemin etmesinler; bağışlasınlar ve görmezlikten gelsinler. Allah'ın sizi bağışlamasını istemez misiniz? Ve Allah bağışlayandır merhamet edendir.”
- Gördüğünüz gibi burada Allah biz Müslümanların diğer Müslüman kardeşlerimizi affetmemiz ve bağışlamamız gerektiğini söylüyor.
- 2. ayette Allah'ın Müslüman kardeşinize bağışlama veya acıma belirtisi göstermeyin demesi ancak 22. ayette Allah'ın Müslümanları affetmeyi ve bağışlamayı emretmesi kafamı karıştırıyor.
- Lütfen bu ayetleri anlamama yardımcı olun.

Değerli kardeşimiz

Bu ayetlerden birincisinde cezaların genel tatbikatına dikkat çekilmiştir. Yani Allah’ın bir cezasını tatbik ettiğiniz zaman sizin şefkat ve acıma duygunuz söz konusu cezanın uygulamasından sizi alıkoymasın. Çünkü cezanın en önemli özelliği caydırıcı olmasıdır.

Cezayı tatbik eden kişiler böyle bir cezayı kanunla meriyete koymamaları ise meriyetteki kanunları tatbik etmemek arasında bir fark yoktur.

Diğer (22. ayet) ayette ise hususi bir perspektiften -genel değil- şahsi bir terbiye metodu ortaya konulmuştur.

Burada "İfk hadisesinde" dedikoduya karışmış Mistah adındaki fakir bir akrabasına bir daha yardım etmeyeceğine yemin eden Ebu Bekir (ra)’in uyarılması söz konusudur.

Demek ki İslam hukukuna göre cezalandırılması gereken birini affetmeye hakkımız yoktur acımakla beraber cezanın tatbikine engel olamayız; ilk ayet buna bakar. Ancak şahsi haklarımızda esas olan affetmektir. Diğer ayet de buna bakar.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi