Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Şeriat hukukunu uygularken toleranslı davranabilir miyiz?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- ​Bildiğim kadarıyla Ehl-i Sünnete göre hak sayılan dört mezhep vardır ve bu mezhepler de namaz kılmayana ölüm cezası da vardır.
- İslâm Hukukunda had cezaları  bir takım suçlar karşılığında bizzat Allah ve Allah Resûlü (asm) tarafından tesbit edilmiş cezalardır. 
- Ta’zîr cezaları ise vahiy tarafından netlikle belirtilmeyen; hakimin takdirine ve alimlerin içtihadına bırakılmış olan cezalardır.
- Namaz kılmayanlarla ilgili Allah ve Allah Resûlü’nün (asm) telaffuz buyurduğu her hangi bir had cezası söz konusu değildir. Buna göre sormak istediklerim:
1) Bir insan namaz kılmaz ise ceza vermek yerine namaz kılmaya teşvik edebilir miyiz?
- Zina yapmışsa tövbe etmesini söyleyerek kişiyi doğruya çekebilir miyiz?
- Dinden dönerse yaptığının yanlış olduğunu anlatmaya çalışarak onu İslam'a yeniden getirmeye çalışabilir miyiz?
2) Bunun yanında namaz kılmamak içki içmek zina hırsızlık gibi günahlardan hangilerinde had hangilerinde ta'zir cezası uygulanır?
3) Hz. Muhammed (asm)'in “Müjdeleyiniz; nefret ettirmeyiniz! Kolaylaştırınız; zorlaştırmayınız!” (R. Sâlihîn 635) sözünü esas alarak ta'zir cezaları ertelenebilir mi veya ceza vermeyerek öğüt ve tavsiye verilebilir mi?
4) Üçüncü sorum had cezaları için de geçerli olabilir mi yoksa had cezaları Allah ve Resulü (asm) tarafından emredildiği için mümkün değil midir?

Değerli kardeşimiz

Soru 1:
Bir insan namaz kılmaz ise ceza vermek yerine namaz kılmaya teşvik edebilir miyiz? Zina yapmışsa tövbe etmesini söyleyerek kişiyi doğruya çekebilir miyiz? Dinden dönerse yaptığının yanlış olduğunu anlatmaya çalışarak onu İslam'a yeniden getirmeye çalışabilir miyiz?

Cevap 1:

Cezaya hükmetmek ve bunu uygulamak sıradan fertlerin yetkisi dahilinde değildir. Cezaya devletin hakimi hükmeder ve devletin ilgili birimi infaz eder. Fertlerin yapacağı şey zaten sizin soruda sıraladığınız vb. tedbirlerdir.

Soru 2:
Bunun yanında namaz kılmamak içki içmek zina hırsızlık gibi günahlardan hangilerinde had hangilerinde ta'zir cezası uygulanır? 

Cevap 2:

Soruda sayılan üç suçun cezası haddir (naslar cezayı belirlemiştir.)

Soru 3:
Hz. Muhammed (asm)'in “Müjdeleyiniz; nefret ettirmeyiniz! Kolaylaştırınız; zorlaştırmayınız!” (Buhari İlim 11; Müslim Cihad 6) sözünü esas alarak ta'zir cezaları ertelenebilir mi veya ceza vermeyerek öğüt ve tavsiye verilebilir mi?

Cevap 3:

Tazir nev’inden olan cezayı koyan merci onu değiştirmeye de gerektiğinde suçun durumu müsait ise affetmeye de yetkilidir.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi