Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Her şeyi Allah verdiğine göre insana verilen cüzi iradenin ne önemi vardır?
Değerli kardeşimiz
Cüzî irade ilahî imtihan için gönderilen insanlara zorunlu bir unsurdur. Aksi takdirde Allah’ın adaletinden söz edilemez. Bu ise İslam inancına taban tabana zıttır.
Kur’an’da makamın iktizasına göre bazen Allah’ın küllî iradesine bazen de insanın cüzî iradesine vurgu yapılmaktadır. Bu vurgu oradaki ifadenin belagatını gösteren bir üslubun yansımasıdır. Cüzî iradenin söz konusu edildiği yerde küllî irade de orada zımnen bulunduğu gibi küllî iradenin vurgulandığı yerde de cüzî irade zımnen vardır.
Örneğin Allah inkârcıların tavırlarından son derece rahatsız olan Hz. Peygamber (a.s.m)’i teselli etmek hidayet ve dalaletin; hayır ve şerrin ancak Allah’ın yaratmasıyla mümkün olabileceğini vurgulamak üzere -mealen- şöyle buyurmuştur:
“Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözlerine de bir perde inmiştir. Bunların hakkı büyük bir azaptır.” (Bakara 2/7).
Bu makam bir teselli makamıdır elçisinin zayıflığı üzgünlüğü ve âcizliği karşısında Allah’ın mutlak kudretine izzetine ve iradesine vurgu yapılmıştır. Allah’ın bunları böyle bir cezaya çaptırmasının gerekçesi ise açıklanmamıştır. Ki bu gerekçe onları kendi özgür iradeleriyle inkârda ısrar etmeleridir. Bir önceki ayetin sonunda “onlar iman etmezler” ifadesi bu gerekçenin ipuçlarını vermektedir. Yani Allah onların özgür iradeleriyle iman etmemekte devam edeceklerini bilmekte ve cezayı ona göre vermektedir.
İnsanların cüzî iradelerinin ön plana çıkartılması gereken yerde ise Allah’ın küllî iradesi zımnen vardır. Örneğin Allah Kur’an’ın hak ve hakikati ders veren bir kitap olduğunu hatırlattıktan sonra elçisinin tebliğden başka bir sorumluluğunun olmadığını vurgulamak üzere -mealen- şöyle buyurmuştur:
“De ki: İşte Rabbiniz tarafından gelen gerçek. Artık dileyen iman etsin dileyen inkâr etsin.” (Kehf 18/29).
Halbu ki Allah dilemedikçe hiç kimse kendi başına ona rağmen bir iş yapamaz. İnkârın da imanın da icadî noktaları Allah’a aittir. İnsan küfür veya iman ister Allah da onları yaratır. İşte burada ilk örneğin aksine Allah’ın küllî iradesine açıkça vurgu yapılmamıştır. Çünkü belagatın muktezası budur.
Kul bir işi yapmak için cüz-i iradesini sarf ettikten sonra o işe küllî irade taallûk eder ve o fiil yaratılır. Mesela bir insan konuşmayı ancak dileyebilir. Fakat insanı konuşturan yine Allah'tır. İnsan ders çalışmak ister. Ancak ders çalışması için görme fiilini anlama fiilini yazma fiilini yaratan Allah'tır. İşte bundan dolayıdır ki insanın cüz-i iradesi sadece istemekle kayıtlıdır. İstediğimiz fiilleri yaratan yine Cenab-ı Hakk'tır. Bundan dolayı ki insan işlediği hayırlı fiilleri kendine mal etmesi yani ben yaptım ben ettim demesi doğru değildir.
Özetlemek gerekirse isteyen insandır yaratan Allah'tır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Cüz'î İrade ve Allah'ın yaratması...
- İyilik Allah'tandır kötülük nefistendir...
- Günah işleyen bir kişi kendi iradesine uyarak mı günah işler yoksa onu yapmaya mecbur mudur?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi