Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bâb: Alacaklının Rızâsı İle Borçlunun Borcunun Aşağısında Bir Miktar Vererek Borcunun Tamâmını Ödediği Yahut Alacaklı Alacağının Hepsini Borçluya Helâl Ettiği Zaman Bu Caiz Ve Meşru’dur.

Oluşturulma tarihi: 5.02.2025 19:19    Güncellendi: 5.02.2025 19:19
2434-) Câbir ibn Abdillah (radıyallahü anh) Ka-b ibnu Mâlik-e Babası Abdullah ibn Amr-ın üzerinde borç bulunduğu hâlde Uhud günü şehîd olarak öldürüldüğünü haber verip şöyle demiştir: Alacaklılar haklarını istemekte şiddet gösterdiler. Bunun üzerine benPeygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)-e geldim (durumu anlattım). Peygamber alacaklılara hurmalığımın mahsûlünü kabul etmelerini ve babam üzerindeki haklarından temize çıkarmalarını istedi. Fakat alacaklılar bu teklifi kabul etmediler. Peygamber de hurmalığımı vermedi ve bana: "Sana kuşluk vakti geleceğim" buyurdu. Ertesi sabah olduğunda kuşluk vakti bana geldi. Hurmalıkta dolaştı. Hurmalığın mahsûlü hakkında bereket duası yaptı. Müteakiben ben hurma mahsûlünü kestim. Alacaklıların haklarını tamamen ödedim. Bize de hurma mahsûlünden(bir mikdâr) kaldı

Kaynak: Sahîh-i Buhârî Kitâbun Fî-l-istikrâz
Konu: Bâb: Alacaklının Rızâsı İle Borçlunun Borcunun Aşağısında Bir Miktar Vererek Borcunun Tamâmını Ödediği Yahut Alacaklı Alacağının Hepsini Borçluya Helâl Ettiği Zaman Bu Caiz Ve Meşru’dur.