Bir Kimse Diğer Bir Kimseyi Bu Âdildir Diye Tezkiye Ettiği Ve Tezkiye Edici: Biz Bundan Hayırdan Başka Bir Şey Bilmiyoruz Dediği Yahut Da: Ben Bunda Hayırdan Başka Bir Şey Bilmiş Değilim Dediği Zaman Bu Husustaki Hüküm Nedir?
2676-)
Ve el-Leys şöyle dedi: Bana Yûnus el-Eylî İbn Şihâb-dan tahdîs etti. O şöyle demiştir: Bana Urve ibnu-z-Zubeyr İbnu-l-Müseyyeb Alkame ibnu Vakkaas ve Ubeydullah ibnu Abdillah (bu dört râvînin hepsi) Âişe hadîsinden bana haber verdiler. Bunların bâzısının hadîsi bâzısını doğrulayıp tasdîk etmektedir. (Âişe hadîsinin bu kısmı şöyledir): İftiracılar dediklerini dedikleri zaman Rasûlüllah Alî-yi ve Usâme-yi yanına çağırdı. Vahiy gecikince ehli ile ayrılması hususunda bunlarla istişare ediyordu. Usâme-ye gelince o: Âişe senin ehlindir biz onun hakkında hayırdan başka bir şey bilmeyiz dedi. Berîre de: Ben Âişe-de ayıplayacağım bir iş olarak şundan büyük bir şey görmedim: Âişe küçük yaşta bir kadındı. Ev halkının hamurunu yoğururken uyurdu da evin besi koyunu gelir o hamuru yerdi demiş. Bunun üzerine Rasûlüllah (mescidde bir hutbe yaparak) şöyle buyurdu: "Ev halkım hakkında bana eza eden bir şahıs hakkında bana kim yardım eder de benim için ondan intikam alır? Vallahi ben ehlim hakkında hayırdan başka bir şey bilmiş değilim. Bu iftiracılar o adamın ismini de zikretmişlerdir ki bu zât hakkında da ben hayırdan başka bir şey bilmiyorum..."
Kaynak: Sahîh-i Buhârî Kitâbu-ş-şehâdât
Konu: Bir Kimse Diğer Bir Kimseyi Bu Âdildir Diye Tezkiye Ettiği Ve Tezkiye Edici: Biz Bundan Hayırdan Başka Bir Şey Bilmiyoruz Dediği Yahut Da: Ben Bunda Hayırdan Başka Bir Şey Bilmiş Değilim Dediği Zaman Bu Husustaki Hüküm Nedir?