Bir Kimse Bir Arazî Veya Kuyu Vakfettiği Ve Vakfından Kendisinin De İstifâde Etmesini Şart Kıldığı; Meselâ Vakfettiği Kuyunun Suyundan Diğer Müslümanların Kovalarıyla Su Aldıkları Gibi Kendisinin De Su Almasını Şart Kıldığı Zaman Bu Caiz Olur.
2817-)
Ve Abdan şöyle dedi: Bana babam Usmân ibn Cebele Şu--be-den; o da Ebû İshâk-tan; o da Ebû Abdirrahmân-dan şöyle haber verdi: Usmân ibn Affân (radıyallahü anh) Mısırlılar tarafından kuşatıldığı sırada evinin üstüne çıktı da aşağıdakilere(hitâb ederek) şöyle dedi : Allah aşkına size sorarım. Ve kimseye sormam ancak Peygamber-in sahâbîlerine sorarım. Sizler bilmez misiniz ki Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)"Rûme kuyusunu kim kazarsa onun için cennet vardır" buyurmuştu da ben hemen o kuyuyu kazmıştım. Yine bilmez misiniz ki Rasûlüllah: "Ceyşu-l-usreyi(yani zorluk ordusunu: Tebûk seferine çıkacak orduyu) kim teçhiz ederse onun için cennet vardır" buyurmuştu da ben hemen o orduyu techîz etmiştim. dedi ki: Oradaki sahâbîler Usmân-ın bu söylediklerini doğruladılar. Omer ibnu-l-Hattâb kendi vakfı hakkında: "Vakfın işlerini yürütmeyi üzerine alan kimseye vakıftan yemesinden günâh yoktur" demiştir. dedi ki: O vakfa vakfedenin kendisi de başkaları da mütevelli olabilir. Onun için vakıf vakfediciden ve başkasından olan herkesi kaplayıcı içine alıcıdır.
Kaynak: Sahîh-i Buhârî Kitâbü-l-vesâyâ
Konu: Bir Kimse Bir Arazî Veya Kuyu Vakfettiği Ve Vakfından Kendisinin De İstifâde Etmesini Şart Kıldığı; Meselâ Vakfettiği Kuyunun Suyundan Diğer Müslümanların Kovalarıyla Su Aldıkları Gibi Kendisinin De Su Almasını Şart Kıldığı Zaman Bu Caiz Olur.