Babama zulmettiği için annemi sevemiyorum ne yapmalıyım?
Hocam ben bir anne olarak anne hakkını biliyorum ancak annemin babama ve bize karşı zalimliğiyle artık baş edemiyorum. Biz üç kardeşiz ve hepimiz evliyiz bir şekilde durumu idare etmeye çalışıyoruz. Ancak babama yapılanları gördükçe annemi affedemiyorum.
Babam emekli 65 yaşında bir ayağı engelli ve astım hastası. Annem babamı evde istemediği için bu sağlık sorunlarına rağmen fabrikada çalışmasını istiyor. Babamın maaş kartları annemin elinde ancak babama günlük yarım ekmekten fazlasını vermiyor. Ekşimeye yüz tutmuş yemekleri zorla işe götürüyor. Babam “Dolapta yemek yok mutfağa girsem de bir şey bulamıyorum gönlü olursa akşam önüme yemek koyuyor yoksa aç yatıyorum.” diyor.
Mutfak buzdolabı hatta yiyecekler bile annemin kontrolünde. Annem buzdolabını kendi yatak odasına almış ve babamla zaten yirmi beş yıldır aynı odada yatmıyor. Babamın kullandığı alanı küçük bir oda ile sınırlıyor ve evden çıktığında bütün diğer odaları kilitliyor. Babam mutfağa bile giremiyor; suyunu bile lavabodan dolduruyor. Annem herkesi pis görüyor ama kendi temizliğine dikkat etmiyor.
Bu durum beni derinden üzüyor. Anneme bu yaptıklarının yanlış olduğunu söylediğimde beddua ediyor. Babama kıyamadığım için annemi sevemiyorum ve bu durum beni de ruhsal olarak çok etkiliyor. Böyle bir durumda annemi sevemediğim ve ona karşı öfke duyduğum için günahkâr olur muyum? Babama nasıl yardım edebilirim?
- Anne İslam’da çok kıymetli bir makamda olsa da zulüm ve haksızlık yapma hakkına sahip değildir.
- Annenizin yaptığı yanlışları ve zulmü eleştirmenin ona saygısızlık ya da anne hakkını çiğneme olmadığını gösterir. Siz annenizi sevemediğiniz için günahkâr olmazsınız; önemli olan ona karşı saygı çerçevesinde hareket etmenizdir.
- Annenize onun yanlış davranışlarını nazik bir şekilde hatırlatmaya devam etmelisiniz. Ancak bunu yaparken şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Ona direkt suçlamalar yöneltmek yerine empati kurmasını sağlayacak şekilde konuşabilirsiniz:
"Anneciğim babam çok zor durumda bu yaşta çalışması sağlık açısından ona zarar verebilir. Allah bizlere eşlerimize merhametli davranmamızı emreder. Onun rahat etmesi senin sevap kazanmana vesile olur."
- Mümkünse annenize dini bir büyüğün veya güvenilir bir hocanın nasihat etmesini sağlayabilirsiniz. Bazen aile bireylerinden değil de dışarıdan gelen uyarılar daha etkili olabilir.
- Annenizin bu davranışlarının altında psikolojik bir problem olup olmadığını anlamaya çalışabilirsiniz. Kendi geçmişinden gelen travmalar stres veya öfke gibi sorunlar onun bu tavırlarına sebep oluyor olabilir.
- Babanızın yanında olduğunuzu hissettirin. Mümkünse onunla daha fazla ilgilenin ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olun ve annenizin yaptığı zulmü hafifletmeye çalışın.
- Eşinizle anneniz arasındaki ilişkiye dikkat edin. Annenizin tavırları kendi evlilik huzurunuzu bozmamalı. Aile içi dengeleri gözetirken eşinize ve evliliğinize zarar gelmeyecek bir yol izleyin.