Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Hocam evlilik için görüştüğüm bir hanım var hafız ve aktif olarak İslam'a hizmet eden birisi. Babam vefat etti annemle birlikte dört katlı bahçeli müstakil apartmanda yaşıyoruz. Binada annem ve benden başka kimse yok. Ancak evlilik düşündüğüm hanım ayrı katlarda olsa dahi annemle aynı apartmanda yaşama konusunda endişeleri olduğunu belirtiyor. Aynı binada yaşamak istemiyor ama mecburi bir durumda yanında olacağını söylüyor. Annem altmış yaşında bel fıtığı hastası. Yatalak değil ama uzun süre ayakta kalamıyor bir şey taşıyamıyor. Annem kararını bize bırakıyor ama içten içe tek başına kalacak olmasından dolayı üzülüyor. Hayatının son demlerinde ona bakmak ve zor durumda kalmasını önlemek istiyorum. Dinen bu konuda yükümlülüğüm nedir ve aile ilişkilerinde nasıl davranmam daha hikmetli olur?
Anneniz yaşlılık ve sağlık durumundan dolayı bir desteğe ihtiyaç duyuyorsa bu durumda onun ihtiyaçlarını karşılamak sizin bir evlat olarak en temel görevlerinizdendir. Annenize bakmanız ve ihtiyaçlarını karşılamanız dinen önceliklidir. Eğer anneniz yalnız kalacak ve mağdur olacaksa onunla ilgilenmeniz vacip olur.
Eşinizin ayrı bir yaşam alanı istemesi ve aynı binada yaşamayı tercih etmemesi bir tercih meselesidir. Bu tercih dini bir zorunluluk olmamakla birlikte onun kişisel rahatlığı ve evliliğinizin huzuru açısından dikkate alınmalıdır. Aynı binada yaşama konusundaki endişeleri sınırların bulanıklaşabileceği ya da kendi özel alanını koruyamama hissiyle ilgili olabilir. Bu çözülmesi mümkün bir meseledir.
Eşinizin de rahat edebileceği bir düzen kurmak evliliğinizin huzuru için gereklidir. Aynı apartmanda yaşamak istememesi onun annelik gibi ağır bir sorumluluğa hazır olmadığı ya da kendi düzenini korumak istediği anlamına gelebilir.
Bu durumda hem annenizin hem de eş adayınızın ihtiyaçlarını gözeterek bir denge kurmanız gereklidir. Bu sorunu çözmeden de kervan yolda düzülür mantığıyla evlenmenizi tavsiye etmem.