Ahirette "Hesap vermek için elli bin sene sıra beklemek" ifadesi ne anlama gelir?
Hocam birkaç gün önce hesabınızda bir video paylaşılmış. Kullandığınız bir ifade üzerinden soru sormak istiyorum. Videoda “Hesap vermek için elli bin sene sıra beklemek” ifadesi geçiyor. Bundan ne anlamalıyız? Dünyadayken birçok dertle mücadele etmiş ve temizlenmiş şekilde ölen birisinin derdi sıkıntısı ölümüyle bitmiyor mu? Oradaki beklemeyi sorun gibi görerek yanlış mı anlıyorum? Bir mü'min günahlarından arınmış bir şekilde ölse bile ölümden sonra yine onu bekleyen sıkıntılar mı var?
Allah Teâlâ yardımcımız olsun. Size şöyle bir özet yapabilirim:
- Ahirete ait bilgileri dünya bilgilerimizle kıyaslamamalıyız. Oranın hesabı da işlemi de oraya göredir.
- Kimin tertemiz olup gittiği/gideceği belli değildir. Biz temizlendi gitti deriz ama bu bize göredir. Acaba Allah katında da öyle midir bunu bilemeyiz. Kendi hesabını kendi gören biri olmamız akıllıca değildir. Evet yüksek bir umut sahibi olacağız ama umudumuzdaki beklentilerimizi ne kadar hak edip etmediğimizi sadece Allah Teâlâ bilmektedir.
- Buna rağmen mahşer yerindeki beklemenin ayrıcalıklı kulları olacaktır. Onlar oradaki beklemeyi çok kısa bir zaman olarak hissedecek olabilirler. Hatta Arş’ın gölgesinde gölgelenerek o zamanı geçirenler olacaktır. Allah Teâlâ hepimize bunu lütfetsin. Âmin.