Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

AFETZEDELERDE GÖZLEMLENEN TEPKİLERE GÖRE MANEVİ İLK YARDIM

Oluşturulma tarihi: 6.02.2025 09:21    Güncellendi: 6.02.2025 09:21    afetzedeler

AFETZEDELERDE GÖZLEMLENEN TEPKİLEREGÖRE MANEVİ

İLKYARDIM





Fiziksel Tepkilere Göre Manevi İlk Yardımı NasılUygulamalısınız?

Afet sonrasıverilenfizikseltepkiler; bitkin- lik, uykuya dalmak, uykuyu sürdürmekveya uzunsüreuyumak,yemebozuklukları,mide ve bağırsak sorunları, kasılma, kalp çarpıntı- sı, baş-göğüs ağrısı, ani hareketler, irkilmeler vb.tepkilerdir.

Yukarıdaki tepkilerifark ettiğinizde afetze- deyeşefkatlibirsestonuile“yanındayız, güvendesin” mesajı veren sakinleştirici cüm- lelerkurunvegöztemasınadikkatedin.

Anifizikseltepkilerdekişiyişimdikiâna getirmekönemlidir.Bedenduruşuveba- kışlarıyla, gerçeklikten kopuk olduğunu dü- şündüğünüzdonupkalmışkişilerinhemen kendisiyleveçevresiylebağkurmalarını sağlayınveonuiçindebulunulanânageti- ren sorularsorun (Adınız nedir, neredeyiz, ben kimim, sayı sayar mısın, etrafta şu an ne var,hangigündeyizvb.).

Afetzededennefeslerine,seslere,kuruluk ve sıcaklık gibi şeylere odaklanmasını iste- yin.Başkabiryöntemolarakayağınıveelini yere koyarak zemini hissetmesini de sağla- yabilirsiniz.Buradaamaçonu“şimdideve burada”tutmayaçalışmaktır.


Şokdurumundaafetzedeninellerindenveya omuzlarından hafifçe tutun. “Gözlerime bak, beraber nefes alalım!” diyerek derin nefesler alın. Kişi sakinleşinceye kadar siz kendi sa- kinliğinizikoruyarakbunadevamedin.

Afetzedenin vefat haberi alması veya bir art- çısarsıntısonrasıanidenkasılmasıgibifizik- sel tepkiler gösterdiğini gördüğünüzde, ona nefesvebedenegzersizleriyaptırın.

Nefes egzersizinde afetzedeye; burnundan yavaşve mümkün olduğunca derin nefes al- masını, nefesini birkaç saniye tutmasını ve nefesiniağzındankontrollübirşekildeyavaş yavaşvermesinisöyleyin. Siz de onunla bir- likte uygulayın. Nefes egzersizine 5-10 dk. devam edin.

Beden egzersizinde ise derin nefes alıpver- meyedevamederken,kollarıyanadoğru açıpkapatmak,ayaklarıönearkayahareket ettirmekgibitemelgevşemeegzersizleri yaptırın.Buna5-10dk.devamedin.

Nefes ve beden egzersizleri, kasların biraz gevşemesine, kan akışının düzenlenmesine vekişininsakinleşmesineyardımcıolur.

Afetzedenin durumuna göre görselleştirme tekniğini de uygulayın. Kişinin kendini, hu- zurlu hissettiği bir yerde hayal etmesini is- teyinvestresazaltangörselimgeleroluştu- rarak fiziksel olarak sakinleşmesine yardımcı olun.


Afetzedeniniçindebulunduğudurumun olumlu taraflarını hatırlatan cümleler kur- masına yardımcı olun. “Tamam, geçti ve ben iyiyim.”, “Şükürlerolsun kiyaralarım iyileşi- yor.” gibi cümleler onun fiziksel olarak rahat- lamasınadayardımcıolur.

Afetzedenin gerilimini azaltmak için ayak- taysa oturmasını, oturuyorsa yatmasınıtav- siye edin ve bunun Peygamber Efendimizin uygulamasıolduğunuhatırlatın.

İrkilme,kasılmagibianifizikseltepkilerin olmadığı ama uyku bozukluğu, bitkinlik gibi genel fiziksel tepkilerin olduğu durumlarda kişiye,şifadileyendualaredin.

İzin vermesi ve talep etmesi hâlinde, ağrıyan yerineelinizikoyupşifaayetleriokuyarak duaedin.BununPeygamberimizinuygula- masıolduğunuonahatırlatın.


DuygusalTepkilereGöreManeviİlk YardımıNasılUygulamalısınız?

Afet sonrası duygusal tepkiler; şok, üzüntü, sabırsızlık,çaresizlik,öfke,suçluluk,korku, kaygı,umutsuzlukvb.tepkilerdir.

Afetzede yoğun duygulardan dolayıiç kont- rolünükaybedip“Aklımımıkaybediyorum?” gibibirhissekapılmışsaonabunun“anormal durumlarakarşıverilennormaltepkiler”ol- duğunu hatırlatın. Çoğu kişinin benzer tepki- ler verdiğini belirterek zamanla bu tepkilerin azalmasınıumduğunuzu söyleyin.


Afetzedesize,insanlara,kurumlara,tabiata veAllah’akarşıöfkeduyabilir.Bunlarınhep- sinidoğalkarşılayın.

Öfkesinisize yansıtırsa sakinliğinizikoru- yun.Özürdileyipizinisteyerekyanından ayrılınvetekrargörüşmekisterseyanında olduğunuzuhatırlatın.

İnsanlara ve kurumlara yönelik öfke cümle- lerine cevap vermeye çalışmayın. Örneğin, “Kimse yemek vermiyor!” cümlesini kuran birine “Olur mu, çadırın yemek dolu.” deme- yin.Kurduğucümlelerleöfkesiniatmasına izin verin.

Tabiata yönelik öfke cümlelerine “Doğanın kanunu bu.” gibi açıklayıcı cevaplarverme- yin.Söylediklerigerçeğiyansıtmasabile duygularınıifade etmesineizin verin.

Allah’a yönelik öfke cümlesi kurarsa “Böyle söylemegünahagirersin,Allah’asığınman gereken zamanda O’ndan uzaklaşıyorsun, yapma.” gibicümlelerkurmayın.Aynıza- manda“Haklısın.”diyerekonaylamayın. Afetzedeyekendisinisuçluhissettirecek, manevibiryükyükleyecekifadelerden ka- çının.

Afetzede yaşananların sorumluluğunu üstü- ne alıp kendini suçlayabilir, hayatta kaldığı içinkendinikötühissedebilir.“Ben‘gidelim’ demeseydim ölmeyecekti.”, “O molozları kal- dırabilseydim kurtulacaktı.” gibi düşüncelere kapılabilir. Böyle bir durumda yaşananların


onun sorumluluğunda olmadığını hatırlatın (Busüreçteseninbirsuçunyok,elindenge- leniyapmışsın,başkasıdaolsabirşeyyapa- mazdı,bendeyapamazdımvb.).

Afetzede ve afete şahit olanlar hayatta kalan oldukları için suçluluk duyabilir (Keşke ben deölseydim,keşkebendedeprembölgesin- de olsaydım vb.). Suçluluk duygusuyla kişi- lerkendilerine acıveren eylemleriyapmayı tercihedebilirveyakendilerineiyigeleney- lemlerdenuzaklaşabilir(Biryakınınıkaybet- tiğiiçinsaatlerce soğukta kalmakveyaek- randakidepremzedelerigörüp kendievinde yemek yiyememek vb.). Bu durumdaki kişiye vefat edenler için yapabileceklerini hatırlatın (Onun için dua edebilirsinvb.).

Suçlulukduygusuyaşayanlarınyalnızkal- mamasınısağlamaya çalışın. Ortak etkinlik- lerdenonlarıhaberdaredin.

Afetzedeler Allah’a karşı da suçluluk hisse- debilir (Ailemi koruyamadım, şimdi Allah’a nasılhesapvereceğimvb.).Kısavebasit cümlelerle Allah’ın yeryüzüne koyduğu dü- zeniveinsanlarınsorumluluklarınıhatırlatın veuzundinîaçıklamalaragirmeyin.

Allah’akarşıhissedilensuçlulukiçinafet- zedeye,hemkendisorumluluğununsınırlı olduğunu hem deAllah’ın affediciolduğunu hatırlatın.

“Yanıldığınızhusustasizegünahyoktur.Fa- kat bilinçli ve kasıtlı olarak yaptıklarınızdan


sorumlusunuz. Allah çok bağışlayıcı ve engin merhamet sahibidir.” (Ahzâb, 33/5)ayetinde ol- duğu gibi afetzedelerin bilinçli olarak kimse- ye zarar vermedikleri için hata da etmedikle- rinionlarasöyleyin.

“er-Rahmân(tümvarlıklarakarşışefkatli)”, “er-Rahîm(kâinatakarşımerhametli)”ve “el-Mucîb (duaları kabul eden)” gibi esmalar- la Allah’a yönelmeyi tavsiye ederek O’nun affediciliğinihatırlatın.

Afetzedenin güçlü manevi yönlerini ortaya çıkarmayaçalışın.Busayedeyalnızlıkve çaresizlik duygularından kurtulmasına yar- dımcı olun.

Afetzedenin hissettiği üzüntü ile başa çıka- bilmesiveyüreğiniferahlatmasıiçinAllah’a dua edin. İsterse beraber dua edebileceğinizi söyleyin.

Dua teklifinizikabuletmesinide reddetme- sinidedoğalkarşılayın.

Duateklifinizi kabul etmesi hâlindegönül- lereşifaveren,ruhusakinleştiren,dayanma gücünüartıranveumutaşılayanifadeleri kullanarakAllah’aduaedin.

Afetzede isterse dua cümlelerinizitekraret- mesineizinverin.


BilişselTepkilereGöreManeviİlkYardımı NasılUygulamalısınız?

Afetsonrasıbilişseltepkiler;olayıinkâr,dü- şünce dağınıklığı, yanlış çıkarımlar, unutkan- lık,intihardüşüncesivb.tepkilerdir.

Afetve acildurumlarda insanların genelola- rakilktepkisişokveinkârdır.Afetzededep- remiveya vefathaberini reddettiği zaman ona “Eşini/arkadaşını defnettik, görmüyor musun evler yıkıldı!” gibi cümleler kurmayın.

İnkârsürecindekikişininyanındaolunancak “Haklısın, o ölmedi.” gibi cümlelerle inkârını onaylamayın, sakince onu dinlediğinizi ona hissettirin.

İnkârbirsüreçtirveçoğukişidebirsüreson- raortadankalkar.Bubilgiyivarsaafetzede- ninyakınlarıylapaylaşın.

İnkârın geçmemesi hâlinde bir psikoloji uz- manındanyardımalmasıgerektiğinihatırla- tın.

Afetzedenin bilişsel çarpıtmalarının farkında olun. Bilişselçarpıtmalar; aşırıgenelleme (Artık hep yalnız kalacağım.), kişiselleştirme (Ölümüne ben sebep oldum.), zihin okuma (Banaçokkızgın,neyaptımki!),etiketleme (Ben beceriksiz biriyim.) ve suçlama (Her şey ailemin suçu.) gibi bir dizi yanlış bilişsel çıka- rımlardır.

Bilişselçarpıtmalarıfarkedince,insanın başına gelen olayları seçemediğini ama bu


olaylarakarşıtavrınıseçebildiğinionahatır- latın.

AfetiAllah’ın cezası olarak algılayan bir afet- zedeilekarşılaşıncaonakısaveözbirşekil- de afetlerin ceza olmadığını hatırlatın.

Allah’ıninsanlarazulmetmediğiniancak insanların tedbirsiz davranarak ve tabiatın kanunlarınauyumluyaşamayarakbedel ödemek zorunda kaldıklarınıanlatan ayet vehadislerdenistifadeedin.AfetzedeyeAl- lah’ın rahmet ve merhametini anlatan örnek- ler verin.

Yargılayıcı değil, bilgilendirici cümleler ku- run (“Bu düşüncen çok yanlış!” demek yeri- ne “Konuyu birde şöyle düşünmeye ne der- sin?”demekgibi).

Muhatabınızın yanlış bilişsel çıkarımlarının doğrularınıkısave net birdille ifade edip o ankiduygudurumunaodaklanın.

Derinbilişselsorgulamalarınakutdönem- den sonra manevi danışmanlık süreçlerinde irdelenmesi gerektiğini hatırınızda tutun.


DavranışsalTepkilereGöreManeviİlk YardımıNasılUygulamalısınız?

Afetsonrasıdavranışsaltepkiler;içekapan- ma, irkilme, yerinde duramama, anive aşı- rı hareketlerveya tamamen eylemsizlik vb. tepkilerdir.


Yukarıdaki davranışların kaynağını gözleyin ve kişiyi, anlık rahatlamak adına alkol almak, madde kullanmak gibiyanlış davranışlardan uzaktutmayaçalışın.

Yardım etmek, abdest almak, namaz kılmak, duaetmekgibieylemlerinsadecemanevi değil fiziksel ve psikolojik etkilerini de hatır- latan cümleler kurun ve muhatabınızın kendi manevi güç kaynaklarını keşfetmesine yar- dımcı olun.

Afetzedeyeeskidenonahuzurvereneylem- lerinnelerolduğunusorunvemümkünse bunlarıbirlikte yapmaya çalışın.

İnancından destek almasına yardımcı olun, inancına dayalıdavranışlarınıpekiştirin (Dua eden birine “Beraber dua etmek ister misin?”,namazkılanbirine“Berabernamaz kılmakistermisin?”demekvb.).

Küçükdavranışlardanbüyüksevaplarkazan- manın mümkün olduğunu ve her iyiliğin bir sadakaolarakAllahkatındaödülkazandırdı- ğınıafetzedeyehatırlatın.

Dininyasakladığıdavranışlardanherdurum- dauzak durmanın öneminive mükâfatınıha- tırlatın.

Dinî içerikli hatırlatmalarda “Böyle yapma- lısın.”, “Şöyle yapman gerekir.” gibi emredici birdilkullanmayın.“BöyleyaparsanAllah katındamükâfatınıalırsın,sendekendini daha iyihissedersin.” gibibilgilendiricive olumlu duyguları öne çıkarıcı bir dil kullanın.


“Eyimanedenler,sabırvenamazileyardım isteyin.”(Bakara,2/153)ayetinedayanaraksa- bırgibiduyguların, namaz gibieylemlerin sadecedinîgereklilikolmadığını,bunların aynızamandaAllahilebağkurmaveO’ndan yardımdilemeyöntemleriolduğunuhatırla- tın.

Abdestve teyemmüm gibiuygulamalarınfi- ziksel, psikolojikve maneviaçılardan temiz- likvearınmasağladığını,namazveduagibi eylemlerin de kişiyi rahatlatarak güçlendir- diğinihatırlatın.